Ovog ljeta prilikom putovanja u London imala sam jedinstvenu priliku posjetiti Muzej Harryja Pottera i Warner Bros. Studio gdje su snimani filmovi o malome čarobnjaku. Još kao mala pročitala sam sve knjige i pogledala sve filmove o Harryju Potteru pa je posjet ovom muzeju bio jedan od glavnih razloga zašto sam odlučila posjetiti London. U muzeju se nalazi većina setova koji su korišteni u snimanju 8 nastavaka Harry Potter franšize, a mogu se vidjeti i originalni kostimi, rekviziti, pokretni modeli životinja i magičnih stvorenja, maketa Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts…

Prvi je dio muzeja Velika dvorana u Hogwartsu, mjesto gdje se održavaju svečanosti poput razvrstavanja učenika u domove i proglašenja pobjednika domskog kupa, odnosno neke od najvažnijih scena u filmovima. Cijela dvorana je u prirodnoj veličini i u njoj se mogu vidjeti kostimi, plaštevi i uniforme učenika Hogwartsa. Zatim se prolazi kroz nekoliko učionica u Hogwartsu, kao što je učionica za nastavu predmeta Čarobni napitci. Tamo se mogu vidjeti neki od praktičnih efekata korištenih u filmovima, kao što su kotlovi u kojima se napitci samo miješaju. Zanimljiv dio muzeja je kuća Harryjeva prijatelja Rona Weasleyja, gdje posjetitelji mogu sami koristiti magiju tako da pomoću senzora pokretom ruke pomiču četku koja pere posuđe, nož koji reže mrkvu ili igle koje pletu šal. Jedan je od najzabavnijih, ali i najstrašnijih dijelova, Zabranjena šuma. Sastoji se od plastičnog drveća koje izgleda toliko uvjerljivo da bi se lako moglo zamijeniti za pravo, a staza je prekrivena umjetnom mahovinom. U šumi je gotovo potpuni mrak, postoji više staza za koje ne znaš kamo vode te se pritiskom gumba može aktivirati grmljavina i munje ili se sa stropa može spustiti nekoliko prilično uvjerljivih modela golemih pauka. Jedan od dijelova koji mi se najviše svidio je peron 9 i ¾, mjesto s kojega kreće vlak za Hogwarts. Tamo se nalazi parna lokomotiva s nekoliko vagona koja je u prošlosti stvarno vozila. Najnoviji dio muzeja je čarobnjačka banka Gringotts, koju je u osmom nastavku uništio zmaj. Prostorija je napravljena tako da se u prednjem dijelu nalaze pravi srušeni stupovi, a na polovici je ekran na kojem je prikazan video zmaja koji ruši stupove i riga vatru. U trenutku kad zmaj zapali prostoriju, širi se pravi dim i sve izgleda prilično stvarno. Muzej ima i vanjski dio gdje se može vidjeti kuća u kojoj je Harry živio te vozila poput čarobnjačkog Moćnog autobusa, letećeg automobila i letećeg motocikla. U posljednjoj i jednoj od najdojmljivijih prostorija u muzeju nalazi se maketa dvorca Hogwarts koja je korištena za snimanje većine prizora dvorca izvana.

Ovaj me muzej, naravno, oduševio, zato što volim Harryja Pottera, ali i zato što je to nešto što čovjek nema priliku često vidjeti. Sve u muzeju je originalno, to su kostimi i rekviziti koje su stvarno koristili glumci kod snimanja osam nastavaka franšize. Primijetila sam da, iako su filmovi uglavnom namijenjeni djeci, muzej je podjednako oduševio i djecu i odrasle. Za svakoga ima ponešto, nema vodiča koji objašnjava postav već posjetitelji mogu sami istražiti svaki kutak muzeja i zadržati se koliko žele na dijelu koji im se najviše sviđa. Muzej jest namijenjen obožavateljima Harryja Pottera, ali kad bi ga posjetio netko tko nije pročitao nijednu knjigu ni pogledao filmove, vjerujem da bi se zainteresirao i poželio saznati više o čarobnjačkom svijetu.

Marija Vugrinec, 4.a

Izvor slike:

https://pixabay.com/illustrations/hogwarts-harry-potter-magic-school-3476786/

Komentari