Pozivam sve umjetničke duše da mi se jave ukoliko ste zainteresirani za digitalno slikanje. Digitalne se slike mogu prilagati i u mape radova potrebne za prijave na umjetničke/dizajnerske škole/fakultete koji to traže. Naša škola posjeduje četiri grafička tableta Wacom Cintiq 16, i imamo licence za ArtRage. Mogu vas naučiti kako se digitalno slika ukoliko ne znate ništa o tome i radili ste dosad samo tradicionalno crtanje i slikanje, a ako to već znate (npr. crtali ste mišem ili imate klasičnu grafičku ploču bez zaslona) možete samo doći iskoristiti našu školsku opremu.

Molim da se javite na kristina.ledinski@skole.hr (ako si moj učenik/ca, slobodno i na Loomenu) ili u školi (kabinet 0-009) da se dogovorimo za termin. Termin je prije bio utorak 8. sat, no sada nije definiran. Postoji mogućnost dolaska u subotu jer digitalno slikanje može potrajati nekoliko sati, a za putnike koji dolaze prerano u školu može i predsat.

Wacom Cintiq je grafički tablet sa zaslonom i olovkom. Radi se zapravo o eksternom monitoru osjetljivom na dodir i razine pritiska olovke koji se HDMI i USB A priključkom spaja na računalo ili laptop koji ima instaliran sav softver. Licence za ArtRage iskorištene su na školskim računalima i možete raditi za školskim računalima. ArtRage je poseban po tome što simulira prirodne materijale. Na školskim je računalima instaliran i besplatni softver Krita, a može se instalirati drugo ako imate bolje prijedloge. Druga opcija je donijeti vlastiti laptop koji mora imati HDMI i USB A ulaze (klikni na link ako ne znaš kako izgledaju) te instaliran proizvoljni softver za slikanje (npr. Photoshop, Procreate, Krita…).

Primjeri odličnih besplatnih programa koje si možete instalirati su Krita FireAlpaca. Primjer online softvera je DeviantArt Muro.

Ako vas zanima kako to izgleda dok učenici slikaju, kliknite ovdje i pogledajte prošlogodišnji članak u FRANzineu.

Kristina Ledinski, prof. informatike

Wacom Cintiq. Izvor slike

ArtRage. Izvor slike

Komentari