Visoka moda

Navedenu temu odabrala sam za kritički osvrt jer mi je visoka moda oduvijek bila fascinantna i uvijek sam se pitala tko bi visoku modu stvarno nosio i bi li ju uopće itko nosio. Visoka moda, na francuskom haute couture, po definiciji je moda koju u svim godišnjim kolekcijama promiču veliki svjetski kreatori, a obilježja su joj ekstravagancija i visoke cijene. Dio definicije koji spominje ekstravaganciju,  definitivno razumijem (primjeri slika), no ne razumijem što je razlog tako visokim cijenama. Kada dobro razmislim, radije bih kupila jednu vrijednu Van Goghovu sliku iako ju ne razumijem i postavila bih ju na zid nego odjevni predmet visoke mode koji stoji čitavo bogatstvo, a užasavala bih se toga da ga samo pogledam.

Realno gledano, visoku modu viđamo (barem ja) samo na revijama. Možda je onda visoka moda namijenjena isključivo modnim  revijama?  Istina je da se vrijeme i standardi mijenjaju, ali visoka moda je nešto što jednostavno ne mogu zamisliti kao dio svakodnevnoga života. S obzirom na to da su kreatori visoke mode cijenjeni modni dizajneri, očito ima neku vrijednost iako ponekad pomislim kako bih i ja nešto takvo mogla dizajnirati. Jasno mi je da nisam u pravu i svatko tko se razumije u visoku modu i čita ovo, mogao bi pomisliti  da nemam pojma o smislu i značaju visoke mode. Jedina osoba,  to jest celebrity za koju znam da svakodnevno živi visoku modu i dokazuje to svojim stilom je Lady Gaga. To je zapravo zanimljivo jer ona je sama stvorila svoj stil. Svima na svijetu prepoznatljiva je zbog načina odijevanja i ekstravagantnih izdanja. Ono što me oduvijek zanimalo jest koliko zapravo osobi treba da odjene jednu ekstravagantnu haljinu i koliko ju  je teško nositi.

Visoka moda svakako je dobra tema za diskusiju i može potaknuti različita mišljenja i gledišta. Također bi mogla podijeliti svijet. Ne razumije svatko modu kao što svatko ne razumije umjetnost. I to je u redu. No, u današnje vrijeme trebali bismo se zapitati dokle visoka moda stvarno može otići.

 

Lorena Cahunek, 4.a

 

Komentari