Marta Kunštić sudjelovala na 17. turniru mladih fizičara

 

  1. prosinca 2019. godine održana je završnica 17. turnira mladih fizičara na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Po prvi puta u povijesti naše gimnazije imali smo predstavnicu, a to je učenica 3. d razreda Marta Kunštić.

 

Marta je na završnicu Natjecanja stigla s radom na temu „Slatka opsjena”. Svi natjecatelji prvo pišu konceptualni test znanja, zatim je svatko od njih u ulozi izlagatelja, a potom oponenta. Učenici s jedne strane pokazuju sposobnost rješavanja složenih znanstvenih problema, a s druge sposobnost prezentiranja rješenja kroz znanstvenu raspravu. Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te se temelji na projektnom rješavanju 17 problema zadanih godinu dana unaprijed. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.

 

Kao oponent natjecatelj sluša nepoznati rad čija prezentacija traje 12 minuta. Zatim ima dvije minute za rješavanje eventualnih nejasnoća, a nakon toga u tri minute daje osvrt na rad. Nakon toga, između učenika odvija se petominutna znanstvena rasprava. Tada oponent daje konstruktivne kritike, ispituje izlagača o rezultatima i o teoriji te postavlja fizikalna pitanja kako bi osporio ili poboljšao rad. Posljednjih pet minuta komisija sastavljena od redovitih profesora Fizičkog odsjeka postavlja pitanja izlagaču, ali i oponentu.

 

Nakon izlaganja devet odabranih radova srednjoškolaca iz cijele Hrvatske formira se lista najboljih. Najboljih petero učenika činit će i reprezentaciju Hrvatske na 33. Međunarodnom turniru mladih fizičara  (International Young Physicist Tournamnet – IYPT) koji će se u srpnju 2020. održati u Rumunjskoj.

 

Čestitamo Marti na odličnom uspjehu i želimo joj da se ponovi 2019. godina (državna prvakinja iz astronomije, Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike i finale 17. turnira mladih fizičara). Bravo Marta!

 

Dapače, želimo da nam se iduće godine pridruže i ostali zainteresirani gimnazijalci. Ako želite znati više, informacije možete pronaći na linku: http://iypt.icm.hr/

 

Promotivni video međunarodnog natjecanja pogledajte ovdje.

 

Danijel Kolarić, prof.

 

Komentari