U subotu, 7. prosinca održao se prvi Filozofski caffe ove školske godine. Na Caffeu su sudjelovali učenici četvrtih razreda, a tema ovog susreta bila je rasprava o tome bi i li ljudima bilo bolje da nekad žive u zabludi.

Ugodan razgovor i prijateljsko raspravljanje trajalo je puna dva sata, a trajalo bi i dulje da smo na raspolaganju imali više vremena.  Osim što smo raspravljali o zabludama, raspravljali smo i  o školskom sustavu, o  iskustvima  učenika koji su sudjelovali u razmjenama,  o tome kako unaprijediti kvalitetu  boravka u školi, o religiji. Sve navedeno povezivali smo s glavnom temom.

Nakon rasprave zaključili smo kako su zablude potrebne i koriste svakom biću jer nas  u najranijoj dobi štite od svijeta čije prostranstvo ne možemo razumjeti. Odrastajući, zablude trebamo  polako razbijati i laganim korakom upoznavati se sa životom i njegovim istinama koje nisu uvijek ugodne i u skladu s našim očekivanjima.

Sreća je često u zabludama, ali takva sreća nije stvarna samim time što je rezultat zabluda. Sreću je potrebno pronaći i u istini, kaosu svijeta koji nas okružuje. Inteligentan čovjek ne želi živjeti  u zabludama, on traži odgovore i sposoban je nositi se s njima jer zna kako prihvaćanje zabluda ne šteti samo njemu već svim ljudima.

Na  kraju ovog korisnog i ugodnog druženja svi smo  svojim domovima  otišli inspirirani, motivirani, zadovoljni i jedva čekamo sljedeće subotnje druženje koje ćemo provesti razgovarajući i raspravljajući  sa  svojim  kolegama i profesoricom Suton koja je i ovaj put  osmislila i pripremila ugodan susret te ga je učinila opuštenim i drugačijim u odnosu na svakodnevne školske rasprave.

 

Marija Ferčec, 4.g

Komentari