U petak, 22. studenog, učenice 2. g razreda koje pohađaju izbornu nastavu hrvatskoga jezika s profesoricom Romanom Šutalo posjetile su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Putovale smo vlakom, a od Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu do HNK išle smo pješice. Usput smo pogledale Umjetnički paviljon, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Modernu galeriju, Zrinjevac, Cvjetni trg (Trg Petra Preradovića), skulpture Povijest Hrvata ispred Pravnog fakulteta te Zdenac života ispred HNK. Svaka od nas pronašla je osnovne podatke i zanimljivosti o navedenim kulturnim institucijama s kojima je upoznala skupinu.

Hrvatsko narodno kazalište građeno je svega šesnaest mjeseci, a otvoreno je 14. listopada 1895. za dolazak cara Franje Josipa Prvog u Zagreb i jedino je kazalište u Europi koje ima sačuvanu carsku ložu i  kupaonicu još iz vremena izgradnje. Kazalište ima kapacitet od 715 mjesta. Uz sve zanimljive i gledatelju skrivene dijelove zgrade koje smo vidjele kao što su propadalište, garderobe, postolarska radionica, baletna dvorana, pozornica itd., imale smo i nekoliko nezgoda. Naime, kad smo tunelom ispod Hebrangove ulice prolazile iz HNK u  Akademiju dramskih umjetnosti, zatekle smo tehničko osoblje kako lovi šišmiša. Istovremeno i smiješna i nelagodna situacija navela nas je da se odlučimo za lift. No, i u liftu smo imale nezgodu: lift se zaglavio pa smo čekale da nas oslobode. Zapleti kao u pravoj drami!

Nakon razgleda HNK imale smo slobodno vrijeme koje smo provele na kavi i u trgovinama. Na povratku vlakom za Koprivnicu jednoglasno smo odlučile da ćemo ponoviti sličan izlet.

Klara Benšić, 2. g

Komentari