Od nedjelje 6. listopada 2019. do subote, 12. listopada 2019., nas šestoro učenika – Dunja Galinec, Ivan Buhić, Ivan Slobođanac, Maja Blažok, Maja Špoljar i Tereza Kokša uz pratnju profesorica Ana-Marije Martan i Martine Grgac boravili smo u manjem gradu na jugu Poljske, Wodzisław Śląski. Bili smo smješteni u domove učenika iz Poljske te smo svaki dan imali aktivnosti i druženja unutar te izvan projekta. Uz Gimnaziju “Fran Galović” Koprivnica i Poljsku školu u projektu još sudjeluju i škole iz La Spezie (Italija), Madeire (Portugal) te Fuerteventure (Španjolska).

Naše putovanje započeli smo 6. listopada 2019. u jutarnjim satima. Preko Mađarske, Slovačke i Češke došli smo u Poljsku oko 17 sati gdje su nas dočekali naši domaćini. Naše prvo druženje izvan programa u Wodzisławu Śląski bilo je kuglanje koje su nam organizirali domaćini.

Prvi dan započeli smo u njihovoj srednjoj školi gdje je sve sudionike pozdravila ravnateljica, a učenici su pripremili kratki program o školi. Nakon toga razgledali smo školsku zgradu uz vodstvo poljskih učenika. Zatim je svaka zemlja održala prezentaciju o važnosti Europske unije unutar vlastite države. Poslijepodnevna aktivnost bila je razgled grada, također uz vodstvo poljskih učenika i online kviz. Nakon toga smo se vratili u školu gdje smo učili osnove poljskih tradicionalnih plesova i učenici svih 5 zemalja su zajedno otplesali polonezu. Dan je završio uz pjesmu, ples i puno zabave na večeri u hotelu.

Drugi dan mobilnosti smo započeli u školi gdje se održao LORESU film festival uz pjevačke nastupe talentiranih poljskih učenika. Nakon toga nastavili smo upoznavanje tijekom “internacionalnog piknika” – predstavljanja lokalne i tradicionalne hrane svih projektnih partnera. U susjednoj ekonomskoj školi zadaci za učenike i nastavnike bili su u kulinarskom duhu. Tamo smo poslušali upute poznatog kuhara i u mješovitim timovima pripremali tradicionalno poljsko jelo i desert uz pomoć poljskih učenika kuhara. Ostatak dana imali smo slobodno vrijeme te smo se nastavili družiti s učenicima iz ostalih zemalja.

Treći dan započeli smo posjetom Auschwitzu. Prvo smo bili u dijelu zvanom Auschwitz 1 koji je pretvoren u muzej, a zatim smo razgledali Memorijalni centar Auschwitz-Birkenau. Dan smo nastavili u vedrijem duhu odlaskom u Krakow. Razgledali smo grad te nakon slobodnog vremena krenuli natrag u Wodzisław Śląski.

U četvrtak smo se zaputili u Katowice. Prvo smo posjetili Muzej Šleske gdje smo vidjeli razna umjetnička djela, tradicionalnu odjeću te način života u tome dijelu Poljske. Nakon muzeja razgledali smo staro radničko imanje Nikiszowiecu. Zatim smo posjetili Katowice, a nakon toga rudnik ugljena Guido. Rad u rudnicima ugljena jedno je od najpopularnijih zanimanja u tom dijelu Poljske.

Zadnji dan započeli smo putovanjem do  zanimljivog gradića Cieszyna koji se jednim dijelom nalazi u Poljskoj, a drugim u Češkoj. Prvo smo imali kreativnu radionicu gdje smo izrađivali razglednice, a zatim razgled grada. Nakon toga žičarom smo stigli na planinu Szyndielniu gdje smo se družili uz logorsku vatru. Projektni tjedan zaključen je podjelom certifikata na završnoj večeri u hotelu.

U subotu smo se oprostili od naših domaćina i prijatelja iz Portugala, Italije i Španjolske te krenuli prema Koprivnici. Pri povratku smo stali u Bratislavi te sretno, puni raznovrsnih dojmova, završili naše putovanje u Koprivnici.

Kao i nakon ERASMUS+ mobilnosti u Hrvatskoj svatko od nas je bogatiji za još jedno životno iskustvo. Upoznali smo puno prijatelja iz svih zemalja članica LORESU projekta. Susreli se s različitim kulturama, razmišljanjima, načinima života i svim prednostima i manama pojedinih zemalja. Ovo putovanje samo je još jedan dokaz da se trud, rad i aktivnost itekako isplate.

 

Tereza Kokša, 2.a

Komentari