Piazza del Duomo veliki je trg koji se nalazi u gradu Pisi u talijanskoj pokrajini Toskani poznat po četiri grandiozna monumenta od kojih je jedan Kosi toranj. Trg je poznatiji pod imenom Piazza dei Miracoli ili, prevedeno, Trg čuda koje mu je nadjenuo talijanski pisac Gabriele d’Annunzio u svome romanu iz 1910. godine. Grad Pisu posjetila sam na svom maturalnom putovanju i, očekujući i razmišljajući zapravo samo o Kosom tornju iz Pise, pozitivno me iznenadio trenutak kada sam stupila na mjesto s kojeg se proteže pogled na Kosi toranj i ugledala još dvije građevine koje su me u potpunosti očarale. Rastužilo me to što nikad prije nisam ni vidjela fotografije ostalih građevina na Piazzi dei Miracoli (ili barem nisam bila svjesna da se nalaze na istom trgu kao i Kosi toranj) pa sam odlučila istražiti nešto više o cijelome trgu.

Piazza dei Miracoli opasana je zidovima unutar kojih su skrivene tri građevine — katedrala, krstionica i zvonik — te groblje. Gradnja datira od 11. do 14. stoljeća., a 1987. godine cijeli trg stavljen je pod UNESCO-ovu zaštitu.

Najveće je “blago” trga katedrala Uzašašća sv. Marije, Duomo, po kojoj je on i dobio ime. Njezina izgradnja započela je 1064. godine, što ju čini najstarijom građevinom na tom trgu. Sastoji se od 5 brodova koje siječe trobrodni transept, a stražnja strana katedrale s izbočenim deambulatorijem i nekolicina apsidiola na katedrali podsjetili su me da je to romanički stil gradnje, karakterističan i za ostatak trga. Neki mozaici i šiljasti lukovi pokazuju da je na arhitekte i slikare utjecao i bizantski stil. Katedrala i ostale građevine jako su me impresionirale zbog boja. Građene su u kombinaciji bijelog kamena i mramora sive boje koje dodatno upotpunjuju jedna drugu i čine pročelja zanimljivijima. Baš takva polikromna fasada koja se među prvima pojavila na katedrali u Pisi bila je razlog što se takav tip gradnje pročelja proširio i po ostatku Toskane. Katedralu još krase i kupola koja se nalazi na sjecištu glavnog broda i transepta te brončana vrata koja su krajem 16. st. zamijenila prvotna izgorjela u požaru.

Najpopularnija je od svih građevina na trgu Kosi toranj tj. zvonik koji je Pižanima donio sreću u nesreći; već se stoljećima muče s održavanjem zvonika u kako-tako ravnotežnom položaju da se ne bi urušio, a baš zbog svoje nakošenosti donio im je, uz bujicu turista, i mnoštvo zarade. Naime, tlo Pise je močvarno, sastavljeno od uglavnom gline i pijeska, te se toranj počeo naginjati već nakon gradnje drugog kata. Sam toranj bio je u izgradnji skoro 200 godina, a njegovo nagibanje pokušava se spriječiti i dan-danas. Najnovija informacija govori da je njegovo pomicanje obustavljeno na sljedećih 300 godina. Zvonik sadrži 7 zvona, no ona se ne koriste jer bi njihovo njihanje povećalo rizik urušavanja.

Meni na trgu najdraža građevina, krstionica sv. Ivana Krstitelja, oblikom me podsjeća na Radcliffe Cameru, odnosno na dio knjižnice Bodleiane u Oxfordu, pa je to razlog što mi se odmah svidjela.

Romanički zidovi u obliku valjka na donjem su dijelu ukrašeni pilastrima, a od sredine prema gore po zidovima se protežu visoki reljefi i pilastri gušće naslagani koji su nastali u razdoblju gotike. Kupola je također izgrađena u gotičkom razdoblju, a na njezinom je vrhu smještena skulptura svetog Ivana Krstitelja. Ovo je najveća krstionica u Italiji s opsegom od 107.25 metara. U unutrašnjost građevina nismo ulazili.

Iako je svaka od građevina na trgu sama po sebi predivna, smatram da je čar svega toga to što su smještene zajedno na način na koji jesu. Kad sam stupila na Piazzu dei Miracoli, preplavila me ljepota boja; zelena boja travnjaka, bijela boja građevina i plavkasta boja neba. Ulica koja nas je dovela na trg sadrži fantastičan element iznenađenja jer, kao i u Rimu, ne očekujete da će vas nakon jednog ugla dočekati takva grandioznost. Mjesto s kojeg se nama pružio prvi pogled na trg bilo je idealno; prva po redu krstionica s kupolom, zatim velika katedrala te, kao šećer na kraju, Kosi toranj. Kao obožavateljica oxfordskih i cambridgeskih koledža (žućkastih zgrada i dobro njegovanih, zelenih quadova), trava na Piazzi dei Miracoli usrećila me i podsjetila na ljeto kada sam posjetila Oxford i Cambridge. Iako je pokraj travnjaka pisalo “zabranjeno hodanje i sjedenje na travnjacima”, to  nije spriječilo neke ljude da legnu i uživaju u pogledu. Trg je bio pretrpan turistima, no nije bilo teško poslikati lijepe fotografije i razgledati.

Naš posjet Piazzi del Duomo bio je vrlo kratak i voljela bih ga ponovno posjetiti u budućnost sa svojom obitelji, a dotada ću ga se rado prisjećati pomoću svojih fotografija i sjećanja.

 

Katja Homar, 4.a

 

Komentari