U četvrtak 3. listopada kao jedna od aktivnosti geografske grupe održalo se predavanje o Africi. Predavanje su održale učenice 4.g razreda i članice geografske grupe Dora Kovačić i Marija Ferčec.

Evo što su nam rekle o predavanju:

Predstavile smo Afriku kao kontinent s nekoliko općih podataka i zanimljivosti, izdvojile i naglasile neke od problema Afrike u „modernom“ svijetu ili barem u svijetu za kojim Afrika zaostaje, ako to možemo tako reći. U Africi postoji mnoštvo zanimljivih različitosti između naroda, u kulturi, a ni svojom florom i faunom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nakon kratkog predstavljanja Afrike, pobliže smo se osvrnule na Maroko, Keniju, Bocvanu, Zimbabve i Namibiju. Odbrale smo ove zemlje jer smo o njima čule od nekoga tko je tamo putovao čak tri puta i imale smo autentične fotografije  koje su puno doprinijele prezentaciji jer je svaka iza sebe imala priču, doživljaj, iskustvo.

U nekoliko rečenica sadržaj prezentacije gotovo je nemoguće sročiti, ali mogla bih izdvojiti nekoliko zanimljivosti koje su me iznenadile pri izradi ove prezentacije, recimo, nakon Bollywooda, Nollywood je sljedeća filmska industrija po broju snimljenih filmova, a tek zatim Hollywood.  Samo dvije države na afričkom kontinentu nikad nisu bile kolonizirane od strane Europljana (Liberija i Etiopija), a u Africi više ljudi govori francuski jezik nego u samoj Francuskoj.

Zanimljivo je da je Maroko kraljevina i ima jednu od najpoznatijih plaža svijeta, Lexiru. Kenija je poznata po sportskim uspjesima u atletici, Namibija je poznata po svojoj nevjerojatnoj pustinji Namib i raznim narodima koji imaju svoju kulturu, jezik i običaje poput Himba. Zimbabve je poseban po Viktorijinim slapovima koji se još nazivaju i „dim koji grmi“. Bocvana je poznata po svojim nacionalnim parkovima, safarijima, ali i po visokom postotku stanovnika zaraženih HIV-om.

Predavanje je bilo osim slika, videa i priče popraćeno mogućnošću razgledanja suvenira i grickanjem kikirikija te smo predavanje završili uz pitanja publike.

Neki od komentara na predavanje bili su:

„Prezentacija o Africi svidjela mi se jer je bila drugačija od onih na koje sam navikla. Svaka slika s prezentacije imala je svoju priču i to je ono što mi je držalo pažnju tijekom cijele prezentacije. Posebno su mi se svidjeli originalni predmeti koje smo mogli pogledati i isprobati. Zbog njih sam se osjećala kao da sam u Africi, a ne u učionici.“  Lukrecija Slobođanec

„Jako mi se svidjela prezentacija koju su nam cure danas predstavile. Jako mi se svidjela tema jer je predstavljeno nešto drugačije i nemamo priliku čuti o takvim zemljama svakodnevno. Najviše mi se dopadalo to što je prezentacija bila sažeta, ali opet puna informacija. Cure nas nisu davile nekim nebitnim informacijama ili detaljima pa su nas tako još bolje zainteresirale. Isto tako bilo je jako puno slika i to mi je najbolji dio – slike su bile autentične, a ne samo skinute s interneta i jako zanimljivo mi je bilo što su prepričavale zgode tijekom putovanja Afrikom. Takvom pričom ostvarena je interakcija s publikom, ali ne samo pričama nego i izvanrednim suvenirima koju su prošli toliki put. Sve u svemu cure su odradile odličan posao i nadam se da ću moći prisustvovati na još ovakvih prezentacija.“ Katarina Pejak

„Prezentiranje cura je bilo zanimljivo kao i sama tema. Ispričale su nam nešto o afričkim državama i putovanju kroz njih što je bilo jako informativno i zanimljivo.“ Neven Lukić

 

Pozivamo sve na još zanimljivih predavanja u budućnosti i zahvaljujemo na pozornosti svih koji su prisustvovali.

Marija Ferčec, 4.g

Komentari