Gdanjsk, grad od oko pola milijuna stanovnika, smješten na sjeveru Poljske na obalama Baltičkoga mora, bio je od 20. do 22. rujna 2019. godine domaćin 28. međunarodne konferencije profesora engleskoga jezika (IATEFL). Bila mi je izuzetna čast što sam pozvana održati radionicu na tako prestižnoj konferenciji. Mjesto održavanja bio je Fakultet društvenih znanosti, impozantna nova zgrada, u kojoj je tijekom tri dana održano preko 150 plenarnih sastanaka, predavanja i radionica, a gdje je svatko mogao naći nešto što ga zanima, prelistati najnovija izdanja udžbenika i stručne literature, družiti se i razmijeniti iskustva s kolegama, izdavačima i autorima iz cijeloga svijeta.

Gdanjsk, spojen s još dva grada, Sopotom i Gdinijom, na delti rijeke Visle, bogat povijesnom i kulturnom baštinom, poznato je turističko središte i najveća poljska luka. U ovome mjestu započeo je Drugi svjetski rat, a i pokret Solidarnost koji je doveo do rušenja komunističkoga sustava u Poljskoj. Najpoznatija je Duga ulica s mnoštvom građevina u tradicionalnom njemačkom gotičkom stilu, kao što su Neptunova fontana, Dugi trg, Zlatna i Zelena vrata te konkatedrala svete Marije, najveća crkva izgrađena od cigle.  Grad je izuzetno dobro prometno povezan gradskom željeznicom, tramvajem i trolejbusom, a tu je turistička autobusna linija Hop on – Hop off, kojom možete u nekoliko sati uz stručno vodstvo obići sva najvažnija mjesta i vidjeti poznate znamenitosti.

Ipak, najviše me se dojmilo Shakespeareovo kazalište, nešto što nitko ne bi očekivao naći na sjeveru Poljske. Zaista, Gdanjsk se može pohvaliti modernom varijantom poznatoga kazališta Globe, izgrađenom na mjestu staroga kazališta iz 17. stoljeća gdje su putujući glumci nekada izvodili Shakespeareova djela. Kazalište je otvoreno 2014. godine, a jedan od pokrovitelja je i britanski princ Charles.

Ukratko, Gdanjsk je svakako mjesto koje treba posjetiti, a kada se to spoji s vrhunskim stručnim usavršavanjem, dobitak je višestruki.

prof. Jasna Kraljić-Cmrk

Komentari