Dodjela medalja na XIII. Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (IOAA 2019) u Keszthelyu u Mađarskoj održala se 9. kolovoza. Hrvatsku su predstavljali učenici Neva Dobrić, Marta Kunštić, David Mate Vnuk, Bernard Faulend i Martin Belamarić. Bernard Faulend postigao je najbolji uspjeh osvojivši pohvalu, a u timskom dijelu natjecanja (MCQ – kviz o svemiru, učenici iz raznih država čine jedan tim) sa svojim je timom drugo mjesto osvojio David Mate Vnuk.

Želimo čestitati svima natjecateljima i mentorima te im poželjeti još više znanja i sreće sljedeće godine!

Marta Kunštić, jedna je od natjecateljica, učenica naše škole na koju smo posebno ponosni, podijelila je s nama svoje doživljaje s ovogodišnje Olimpijade:

“Olimpijada je bila super! Iako je hrvatski tim imao klasičan rezultat s jednom pohvalom (to je kao 4. medalja), iskustvo je nezaboravno. Na IOAA-i najteže je osvojiti medalju od svih internacionalnih Olimpijada, tj. najmanji postotak učenika je nagrađen, ali zato će kad se jednog dana (nadam se) vratim s medaljom, ona vrijediti puno. Iako smo bili u Mađarskoj pa nismo imali mnogo zanimljivih turističkih atrakcija, bilo mi je odlično. Ekipa je bila super! Na Olimpijadama se uvijek uzimaju mobiteli tako da učenici za vrijeme dok mentori prevode testove ne mogu komunicirati s njima. Iako mi je, priznajem, prije IOAA-e to zvučalo strašno, vrijeme je prošlo vrlo brzo sa svim testovima i odličnim društvom. Imali smo i organizirane zabave gdje smo svi skupa plesali i pjevali karaoke. Mislim da sam sklopila više novih prijateljstava u tih 9 dana nego u cijelom životu. Lijepo je znati da ako ikad odlučim otići u Kanadu, Kinu, Poljsku, Srbiju i mnoge druge države, imam gdje otići.
fascinantno je iskustvo sjediti u sobi s 300 ljudi i znati da svi pišu jednake zadatke. Generalno se slažemo kao učenici da je ova Olimpijada teža nego inače, ali “cviljenje” o teškim zadatcima samo nam je dalo priliku da se više povežemo!

Sve u svemu, bilo je odlično. Nadam se da će u Kolumbiji biti jednako zabavno, ali i da će test ipak biti mrvicu lakši.”         

Komentari