Piše: Marko Katinčić, 3. c

Naša ekipa sa svoje se njemačke turneje javila iz Potsdama

Na kraju našeg putovanja krenuli smo put Potsdama, malog povijesnog gradića nedaleko od Berlina, povijesnog središta pokrajine Brandenburg i sjedišta dinastije Hohenzollern. Samim time mjesto je to brojnih povijesnih događaja. Posjetili smo muzej koji čuva sjećanje na stradanja ljudi tijekom Hladnoga rata. To su teme koje su još uvijek velika trauma za njemačko društvo.

Nakon muzeja posjetili smo Cecilienhof gdje je održana poznata Potsdamska konferencija. Konferencija je održana na samom kraju Drugog svjetskog rata, a na njoj su se vođe Saveznika (Truman, Atlee, Staljin) dogovorili o podjeli Njemačke na četiri okupacijske zone i planirali što brži kraj rata.

Osim što smo razgledali grad i razgovarali o povijesnim događajima koji su se u njemu odvili, prošetali smo uz rijeku Havel i odlučili završiti priču o suvremenom njemačkom društvu. Nakon što smo prošlih dana isprobali tradicionalni njemački gulaš s okruglicama i malo orijentalne kuhinje (turske), završili smo na vrhunskom američkom hamburgeru.

Zaključili smo da je hrana dobar pokazatelj različitosti njemačkoga društva. Njemačka je uspjela postati europski lider zahvaljujući različitosti ideja i dinamici svojih stanovnika! Nadamo se da će naše društvo preuzeti te pozitivne primjere i uklopiti ih u svoje tradicionalne okvire.

Komentari