Piše: Lara Horvat, 2.e

U subotu, 25. svibnja 2019. u Kampusu je u organizaciji FUNK-a održan 5. FUNK DAY na kojem su nastupila četiri koprivnička izvođača.

Koncert je otvorio Gentleman laganim i smirujućim tonovima te lijepom bojom glasa. Taj akademski obrazovan glazbenik svoje osjećaje pretočio je u glazbu i iskreno ih prenio publici. U prigušenu svjetlu i s gitarom u ruci Gentlemen je svojim izvrsnim nastupom oduševio sve prisutne.

Nakon njega nastupio je bend Lolita, tročlani bend iz Koprivnice koji se formirao davne 2010. godine. Četiri godine nisu svirali, no vratili su se radu i odsvirali svoj prvi koncert nakon dugo vremena ovog vikenda. Svojim indie zvukom opčarali su publiku. Za taj nastup zaslužna su tri člana benda: Ivan Grobenski, Karlo Cmrk i Antonio Hanžek.

Letarg, vjerojatno već svima poznat bend, nastupio je poslije Lolite. I prošle su godine bili na 4. FUNK Dayu. Svirali su pjesme sa svoga albuma Tibor i neke nove stvari. Svoju su nam glazbu isporučili na jednostavan i prirodan način te su se uspješno emocionalno povezali s publikom. Za rasplesanu publiku zaslužni su bili Bruno Antolić, Ivan Horvatić, Karlo Cmrk i Rajnard Hraščanec.

Posljedni je nastupio Mycena, bend koji eksperimentira zvukom. Sviraju psihodeličan rock, ali uz nešto žešći zvuk. Teško je vidjeti taj bend uživo zbog labave forme, tako da je svaki njihov koncert rijetko, ali odlično glazbeno iskustvo.

Noć je u subotu vrlo brzo prošla uz ugodne tonove svih četiriju izvođača, toplo vrijeme i dobru atmosferu u Kampusu. Ovaj će nam FUNK Day, kao i prethodni, ostati u dobrom sjećanju i željno iščekujemo nove koncerte.

Porazgovarale smo kratko sa svim bendovima i saznali zanimljivosti koje dijelimo s vama.

Bruno Antolić (LETARG)
Koja vam je vaša stvar najdraža i zašto?
Pa, najljepše mi je svirati jednostavne pjesme, „Sjena“ na primjer jer to je tri akorda i full se mogu opustiti i ne misliti ni o čemu dok je live, a što se tiče koja mi je najdraža pjesma, odnosno ona koja mi je ostavila najveći trag, možda ove nove pjesme koje još nisu izdane, „Bore“, „Padobran“ i tak.
Kako izgleda vaša dnevna rutina?
Radim u Obrtničkoj školi, socijalni sam pedagog i mogu reći da stvarno uživam u tome, uživam raditi s ljudima, uživam utjecat na njihove stavove, a što se tiče Letarga, to je jedan ispušni ventil koji mi pomaže da se nosim s bilo kakvim stresom.
Tko piše tekstove?
Jednostavno rečeno, tekstove pišem ja.
Ima li vaše ime neko posebno značenje?
Letarg je zapravo pjesma mojeg prvog benda „Suho grlo nos“ i nema nikakve zapravo mudrosti jer Letarg mi je bila najdraža pjesma koju smo kao Suho grlo nos imali. Eto.
Kako ste došli na ideju da formirate bend i kako ste se upoznali?
Ja i bubnjar Horva sviramo zajedno već 15 godina i nemrem se zamisliti da sviram s nekim drugim bubnjarom i kak se Suho grlo nos nekak razišlo, bio je logičan slijed da se Horva i ja opet nađemo i radimo nove pjesme, a Cmrk i Rajnard su se tu uklopili super i to je to.

LOLITA
Kako ste došli na ideju da formirate bend i kako ste se upoznali?
Ja sam htio svirati, a nisam imao ekipu. On je imal ekipu, al su svirali punk, htjeli su biti Ramonesi i onda smo se tak podijelili. Imali smo jako malo godina oko 15-16.
Koliko dugo svirate?
Pa eto ja već 15 godina sviram.
Koje je vaše mišljenje o hrvatskoj glazbenoj sceni, posebno o rock i punk sceni?
Pa svi budu rekli da je scena jača nego ikad i te sve spike. Kaj ja znam, ima puno bendova, dobrih bendova. Fala Bogu, klinci sve više briju na novi val, to mi je jako drago. Bilo je već vrijeme da se prođe preko ex yu glazbe.
Koji je vaš omiljeni bend?
Dok sam bil mlađi, imal sam omiljene bendove, sad baš nemam jedan omiljeni bend, sve mi je dobro. Evo, jučer sam slušal Kendricka Lamara, prekjučer sam slušal Cold Train. Slušam previše različitih stvari da bih imal omiljeni bend.
Tko piše tekstove?
Ja sam pisal tekstove. U biti sad sam skužil kak smo se oformili jer nismo svirali jedno četiri godine, skužil sam da sam pisal tekstove po tome koju sam lektiru čital. Čital sam lektiru i onda sam pisal tekstove kak sam doživel lektiru.
Koja vam je vaša stvar najdraža?
Uvijek mi je nova najdraža jer je nova. Uvijek se veselim novom materijalu više nego starom, a onda se nekad veselim i starom isto nekak tolko.

MYCENA
Imate li tremu kad stanete pred publiku?
Kad sviram nemam, kad govorim imam.
Što mislite o hrvatskoj glazbenoj sceni? Estradi, na primjer.
O estradi sve najbolje, al stvarno imam dobro mišljenje o estradi. Estrada me fascinira, to je jedan mali krug ljudi koji svi izvlače lovu na nekim različitim i glupim festivalima, danima piva i sličnim tim stvarima i onda su svi oni neka velika sretna obitelj, a glavni je Tonči Huljić koji svima pjesme napiše te godine. Da uđem u tu hrvatsku estradu, mislim da bih ja tad mogel reći da idem za par godina u mirovinu.
Ima ime vašeg benda neko posebno značenje?
Ima, Mycena je psihodelična gljivica. Znači, tu značenje staje i počinje tek ako ju uzmeš! 🙂
Koji je vaš omiljeni bend?
Moj omiljeni bend su Ramonesi. Ramonesi su prvi bend koji sam ikad čuo i u tom trenutku sam si pomislio ja hoću svirati.

GENTLEMAN
Ima li vaše ime neko posebno značenje?
Osim toga što on predstavlja sam po sebi, ne.
Imate li ikad treme kada stanete pred publiku?
Ne u klasičnom smislu, više je to uzbuđenje zato što ne mogu dočekati da počnem svirati jer moram dugo čekati u backstageu.
Koji je vaš omiljeni bend ili glazbenik?
Joj, jako mi je teško to reći. Na prvu – Paul Simonon.
Koja je vaša najdraža stvar i zašto?
Meni je najdraža nova pjesma koja se zove Hide and seek. Užasno mi je ugodna i sviđa mi se i ponosan sam na tu pjesmu.

Komentari