Zahvaljujući uspjehu Dubravke Težak na ovogodišnjem Goranovu proljeću, ona i Rebeka Crnoja – maturantice koprivničke gimnazije – provele su dva dana u Gorskome kotaru i sudjelovale u pjesničkoj radionici za mlade pjesnike

Pišu: Rebeka Crnoja i Dubravka Težak

U četvrtak, 23. svibnja iz školskog dvorišta krenule smo prema Gorskom kotaru. Nakon dva i pol sata vožnje stigle smo u Moravice, naselje od oko šesto stanovnika. Smjestile smo se u školski dom te otišle na ručak. Nakon ručka slijedile su radionice kreativnog pisanja koje su vodili književnik i pjesnik Miroslav Mićanović i urednik Branko Čegec, a sudjelovali su pjesnici nagrađeni na Goranovu proljeću te njihovi mentori i drugi radoznali učenici (čak i dvije desetogodišnjakinje kojima su pjesnici kasnije poklonili spomenare). Nakon uvodnog, motivacijskog čitanja pjesama, uslijedilo je predstavljanje svakog sudionika.

Konačno smo počeli pisati: voditelji su nam podijelili nasumično izvučene riječi iz već postojeće pjesme, a zadatak je bio da iz njih stvorimo vlastitu pjesmu. Nakon četrdesetak minuta svatko je pročitao svoju pjesmu i dobio stručne komentare književnika. Komentirali smo pjesme i objasnili značenja pojedinih motiva, forme itd. Vježba je uspješno obavljena jer  je svaka pjesma bila dojmljiva i u potpunosti različita, što je bilo začuđujuće jer smo se svi koristili pretežno istim riječima. Rebekina i moja pjesma razlikuju se s obzirom na temu.

Rebeka Crnoja: Otići ću ili ostani

kad dođe prije procvjetalog ili smrznutog proljeća

izvikivati ću tvoje ime

kupit ću revolucije

kartu za granicu tvojeg srca

iziđi da te vidimo

moje oči i ja

iziđi zauvijek iz palače na sjevernoj strani

ususret bezvučnih valova što se žurno dižu možemo

svoje zadnje korake usmjeriti

i reći izgubljene sudbine

državnika mojih misli nitko ne zna

 

o pregaču ću zakucati pecivo

unatoč njegovim rukama

držati ćemo njegovu kosu

 

što je rečeno u Bukureštu?

umjesto vode i peciva

samo bočica pelina

 

a ti si na putu

i nećemo kod starog Albanca

ispreplesti proljeće

vani obrisanim putovima se krećeš

 

umjesto da ostaneš

u Bukurešt ideš

ja sam tamo već bila

dolje s njim

 

otići ću ili ostani

 

Dubravka Težak: Vrtimo se ukrug

Otići ću u Bukurešt

I kupit ću pecivo

Kod procvjetalog ili

Kod starog državnika

Žurno izvikivati: „Dolje s njim!“

I reći svoje zadnje proljeće

Unatoč njegovom smrznutom Albancu

 

Rukama obrisanima o pregaču

Palače se dižu

 

Nitko ne zna tvoje ime

U Bukureštu

A ti si na strani bezvučnih revolucija

 

Iziđi da te umjesto proljeća vidimo

 

Iznijet ćemo te i reći

Što je prije rečeno

Nakon večere prošetale smo i vidjele prekrasan krajolik, groblje i ribarske kućice uz rijeku Dobru. Sljedeći dan nakon doručka krenuli smo u Severin na Kupi gdje smo u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ pročitali svoje pjesme, poslušali glazbeni broj i čuli kratku povijest manifestacije Goranova proljeća. Također smo posjetili i dvorac s prekrasnim pogledom na Kupu i granicu sa Slovenijom. U tom su se dvorcu do prije dvadesetak godina održavala druženja, maturalne večeri i druga događanja. U sklopu dvorca nalazi se kapelica sv. Florijana i perivoj koji je uredio član plemićke obitelji Vranyczany-Dobrinović. Nakon obilaska dvorca uputili smo se u galeriju u gradu Vrbovsko gdje smo pogledali slike Željka Delača te grbove vlasnika dvorca i nacrt dvorca. Ručali smo u Kamačniku gdje smo kušali svježu pastrvu i štrudlu s borovnicama.

I na kraju, kako bi naše iskustvo ostalo nezaboravno, dobile smo poklon: zbirke pjesama čiji se naslovi mogu vidjeti na fotografiji u prilogu.

Zahvaljujemo Gimnaziji „Fran Galović“ i organizatorima na ovom informativnom i ugodnom iskustvu!

 

Komentari