Piše: Miodrag Maričić, prof.

Kako je najavljeno, danas je održano putopisno-informativno predavanje velečasnog Marija Križanca, župnika Župe Reka, o njegovu putovanju u Zambiju i saznanjima o ondašnjem ljudima, okusima, prirodnim ljepotama, problemima i školskom sustavu. Ondje katoličku misiju vodi don Dabo koji u toj afričkoj zemlji boravi dulje od 30 godina. U misiji je naš gost proveo sedam dana i saznao jako puno o svemu, a posebno se zanimao za školski sustav jer Župa Reka potpomaže u vidu „kumstva“ petero zambijskih učenika.

Iz predavanja je razvidno da je školski sustav potpuno drugačiji od našega. Da bi djeca pohađala školu, roditelji moraju u prosjeku platiti 150 eura godišnje, a u tu su cijenu uključeni uniforma, knjige i učiteljeva plaća. Troškove putovanja i obroka snose roditelj. Zambija je jako siromašna zemlja pa mnogo djece ostaje bez temeljnog obrazovanja, nepismeno ili polupismeno. Škola završava čim roditeljima ponestane novca. Inače je sustav „obveznog“ školovanja podijeljen na razrede od 1. do 7. i od 8. do 12., što je jednako našoj srednjoj školi.

Velečasni Mario ispričao nam je i kako se za samo 2 000 eura, koliko stoji solarna pumpa, cijelo selo može na siguran način opskrbiti vodom iz rijeke Zambezi u kojoj krokodili vrebaju kao najveća opasnost za mještane kad se spuste po vodu na obalu.
Uz kratke videoisječke o putu i boravku u Zambiji te slike impresivnih Viktorijinih vodopada vrijeme je brzo prošlo.
Stvarni razlog dolaska našeg gosta zapravo je osnivanje volonterske sekcije u našoj školi. Budući da će se uskoro osnovati školska zadruga koju će činiti i sekcija volontera, ovo je predavanje uvod u njezin rad i jedan od njezinih mogućih ciljeva ili aktivnosti. Zamisao je da od jeseni volonteri iz naše škole oblikuju svoje volonterske aktivnosti i da svojim radom i zalaganjem namaknu sredstva za jednog ili više učenika ili možda čak i za jednu solarnu pumpu. Kako to ide i funkcionira s volontiranjem, u daljnjem je tijeku predstavljana pojasnila Nikol Bali, predstavnica gradskog Volonterskog centra.
Uz objašnjenja kako stvari idu i na koji način se postaje registrirani volonter, ona je navela i dio aktivnosti u koje se može uključiti pojedinačno ili skupno preko Volonterskog centra. Također je bilo riječi i o tome čemu služi volonterska knjižica i kako bodovi pribilježeni u njoj mogu pomoći pri upisu na željeni fakultet ili za dobivanje stipendija.

S početkom nove školske godine pozvani će biti dragovoljci koji žele biti osnivači volonterske sekcije u školi da dođu na osnivački sastanak i svojim idejama pokrenu, oblikuju i provode aktivnosti za neke malo manje sretne pojedince ili ljude u Hrvatskoj, Africi ili drugdje; da svoje aktivnosti pripreme i usmjere ciljevima koji su bitni za volontere ali i za zajednicu.
Uključite se jer svatko je na dobitku, a najviše sami volonteri! Ako nam ne vjerujete, pitajte bilo kojeg aktivnog volontera.
Vidimo se najesen!

Komentari