Piše: Danijel Kolarić, prof.

Naša gimnazija može s ponosom reći da ima državnu prvakinju i viceprvaka na državnom Natjecanju iz astronomije. Gimnazijalka Marta Kunštić pobijedila je u kategoriji drugih razreda srednjih škola, a naš maturant Neven Ožegović osvojio je izvrsno drugo mjesto u kategoriji četvrtih razreda srednjih škola.

Državno Natjecanje iz astronomije održano je u Slavonskom Brodu od 13. do 15. svibnja 2019. Naš domaćin bila je Gimnazija „Matija Mesić“. Marta Kunštić, učenica 2. d razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, osvojila je prvo mjesto radom Razvoj matematičkog modela za izračun sinodičkog perioda u ovisnosti o položaju planeta, pismenim ispitom iz znanja, prezentacijom i obranom rada. Učenik 4. d razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije Neven Ožegović svojim je radom Određivanje udaljenosti i starosti otvorenih zvjezdanih skupova pomoću uporabe programa u Pythonu osvojio odlično drugo mjesto.

Na završnom dijelu natjecanja prema odabiru Državnog povjerenstva učenici prezentiraju najbolji rad u svojoj generaciji. Ovoga puta prezentirali su i Marta i Neven, i to ispred svih učenika, njihovih mentora, Državnog povjerenstva i predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje! Kako je bilo, možete vidjeti u fotogaleriji.

Marti želimo puno uspjeha na nadolazećoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, a Nevenu da uspješno upiše i završi željeni fakultet.

Mentori učenicima bili su Danijel Kolarić i Marko Vargović.

 

Komentari