Piše: Gabrijela Horvat, 1. g

U subotu 11. travnja 2019. krenuli smo rano ujutro u pratnji profesora Zorana Pintarića na dvodnevni planinarski pohod planinom Velebit. Svi smo bili dobre volje i uzbuđeni. Put je bio dugačak, ali zbog dobra duha u autobusu – i zabavan.

Prva lokacija na koju smo stigli bila je utvrda Nehaj. U prošlosti je služila za obranu od protivnika, a danas privlači turiste i simbol je grada Senja. Ostala je poznata po senjskim uskocima i izreci: Čuvaj se senjske ruke, senjske bure i brkate cure!

Senjski uskoci bili su majstori kamuflaže i ratovanja, a bura svoju snagu dokazuje i danas. Nama je ta utvrda poslužila i kao vidikovac te je ujedno bila odlično mjesto za slikanje. Nakon razgledavanja utvrde stigli smo u planinarski dom u Jablancu koji je smješten odmah iznad mora. Ondje su nas toplo i ljubazno dočekali, malo smo se odmorili od puta i krenuli dalje prema uvali Zavratnica. Uvala Zavratnica zaštićeno je područje mira, tišine i očuvane prirode gdje je za svoja djela inspiraciju dobivao i Vjenceslav Novak. Šetnja Zavratnicom bila je mirna i opuštajuća, a pogled predivan. Nakon šetnje neki od naših učenika, pa i profesora, okušali su se u ribolovu. Izvrsnom večerom (roštiljada!) završili smo dan i krenuli na spavanje. Sljedeći dan dočekalo nas je nevrijeme koje nam je pokvarilo planove. Lagana kiša i bura natjerale su nas na povratak preko prijevoja Vratnik.

Iako je vrijeme drugi dan bilo loše, s izleta smo ponijeli puno dobrih uspomena i doživljaja te se nadamo da nas čeka još mnogo takvih iskustava s Mladim planinarima.

FOTO: Gabrijela Horvat, 1. g

 

Komentari