Piše: Toni Krupski, 3. a 

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu: Zlatko Kopljar – K9 Compassion +, 2005.

K9 Compassion + (u prijevodu K9 suosjećanje +) ciklus je od pet fotografija iz 2005. godine poznatog hrvatskog suvremenog umjetnika Zlatka Kopljara. Zlatko Kopljar bio je trajno zaokupljen etičkim i egzistencijalnim temama poput traganja za identitetom, besmislenog nasilja i žrtve, globalizacije i neravnopravnosti u svijetu, biblijskih tema i sl. Ciklus K9 Compassion + fotografije su na kojima Zlatko Kopljar pognute glave i spuštenih ruku kleči ispred zgrada (središta) pet najutjecajnijih svjetskih parlamenata: Capitola u Washingtonu, Westminsterske palače u Londonu, Europskog parlamenta u Bruxellesu, Dume u Moskvi i Kineskog parlamenta u Pekingu (redoslijedom na slikama). Umjetnik pritom nosi svoju prepoznatljivu odjevnu kombinaciju koja se sastoji od crna odijela i bijele košulje, a kleči na bijelom rupčiću.

Fotografijama umjetnik prikazuje položaj običnog i nemoćnog, prema kontekstu vjerojatno i siromašnog čovjeka današnjice u odnosu na vladajuće institucije koje posjeduju moć i kontroliraju svjetski poredak. Cilj ovog ciklusa bio je poslati snažnu kritiku današnje neravnopravnosti među ljudima i prevelike dominacije određenih država i saveza u političkom smislu, što umjetnik smatra najvećim problemima današnjice. Slike također snažno naglašavaju nedostatak suosjećanja vladajućih ljudi prema zapostavljenima, a umjetnik upravo suosjećanje smatra jednim od temeljnih oblika humanog ponašanja i istinskom ljudskom vrijednošću. Kopljar svojim cjelokupnim radom ističe suosjećanje kao jedno od bitnih etičkih i biblijskih načela po kojima bi čovjek trebao živjeti. Vjeruje da življenje po etičkim načelima može promijeniti svijet. Projektom K9 Compassion + naglašava kako bez suosjećanja, kao moralne vrijednosti, svijet ne može funkcionirati.

Osim što osoba na slici (umjetnik) ostavlja dojam da žaluje nad samim sobom i moli za suosjećanje i milost, moguće je da se umjetnik ovom pozom želio narugati vladajućima, tj. poručiti im da su oni ti nad kojima on žaluje. Žaluje nad njihovim načinom vladanja bez suosjećanja koje rezultira neravnomjernim razvojem svijeta.

K9 Compassion + nastavak je njegova originalnog ciklusa slika K9 Compassion iz 2003. U tom ciklusu Kopljar je u istoj pozi klečao ispred poznatih institucija u New Yorku, prenoseći pritom istu poruku. Nije čudno što je ove projekte započeo upravo u New Yorku (i SAD-u općenito) koji se smatra simbolom današnje dominacije i moći. Godine 2010. objavio je još jednu sliku ovakva stila, i to u vlastitoj domovini. Ovako je klečao ispred groba prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, „testirajući“ tako simboličku moć mrtvih, a pogotovo onih koji su bili velike ličnosti tijekom života.

Iako za nastanak ovakvih fotografija nije potreban poseban umjetnički talent, dolazak do ovakve ideje zahtijeva sposobnost umjetničkog izražavanja, kao i jasnu viziju stvarnosti. Smatram da je sama ideja odlična i da veoma jednostavno i kreativno opisuje stanje današnjeg svijeta. Istina je da nije lako dobro voditi svijet, pa čak ni manje cjeline poput nacija, država, naroda, organizacija…, a nemoguće je činiti to bez grešaka. Ipak, ako odbijamo pogledati u oči nekom problemu ili ako ga namjerno negiramo i bježimo od traganja za rješenjem, nikada ga nećemo biti sposobni riješiti.

Komentari