U ponedjeljak, 15. travnja članovi Geografske i Povijesne grupe otišli su na terensku nastavu koja je obuhvaćala razgled hidroelektrane Donja Dubrava, Halasz Csard, Hlebine i Đurđevac.

U jutarnjim satima posjetili smo hidroelektranu Donja Dubrava uz pratnju elektrotehničara i radnika u hidroelektrani. Temeljito nam je objašnjeno kako funkcionira hidroelektrana, koji su problemi ili poteškoće u radu, koje su njezine prednosti, a koji nedostatci. Hidroelektrana Donja Dubrava proizvodi oko 3 do 4 posto struje koju trošimo te se struja stvara po potrebi i prema količini vode. Svake godine obnavljaju se, popravljaju i poboljšavaju dijelovi hidroelektrane. Ljudi koji rade u hidroelektrani moraju biti vrlo oprezni, koncentrirani i spremni na razne intervencije.

Nakon toga prošetali smo se uz Dravu i stali na ušću Mure u Dravu. Usporedili smo tok Mure i Drave prije i sada te zamijetili promjene u toku Drave koja si je stvorila novi put na tome području.

U Hlebinama slikar Ivan Kolarek ugostio nas je u svojem domu i pokazao nam svoju izložbu te nam demonstrirao slikanje na staklu uljanim bojama u kojem smo se i sami okušali.

U Starom gradu u Đurđevcu pogledali smo gradnju utvrde i poragovarali o povijesti grada Đurđevca i poznatoj legendi o Picokima.

Piše: Marija Ferčec, 3. g

Komentari