Naša maturantica Dubravka Težak jučer je putovala u Lukovdol, rodno mjesto Ivana Gorana Kovačića, kao jedna od troje hrvatskih srednjoškolaca nagrađenih na Goranovu proljeću. Zamolili smo ju za kratak osvrt na prvi dan proljeća 2019., koji će zasigurno pamtiti cijeli život.

Prvi dan proljeća i Svjetski dan pjesništva obilježili smo odlaskom na ovogodišnju svečanost Goranova proljeća. Naime, manifestacija se održava već 56. godinu na rođendan Ivana Gorana Kovačića koji je rođen prije točno 106 godina.

U Gorski kotar uputili smo se u 9 sati jer je svečanost otvorenja 56. Goranova proljeća počela u 12 sati u Domu kulture u Lukovdolu. Posjetili smo Goranovu rodnu kuću i vidjeli niz zanimljivih fotografija iz njegova djetinjstva i mladosti. Doznali smo da je imao tri brata i da su sva trojica, što je u to vrijeme bila rijetkost, bila akademski obrazovana. Vidjeli smo i spomenik posvećen pjesniku na kojemu su stihovi pjesme Moj grob.

Nakon razgledavanja Lukovdola i rodne kuće I. G. Kovačića uslijedila je dodjela nagrada kojima su u kategoriji osnovnih škola nagrađeni učenici Marta Zega, Luka Jolić i Lovro Rešetar, a u kategoriji srednjih škola Nikita Lovrinčević, Filip Marković i ja. Nagrada Goran za mlade pjesnike pripala je Denisu Ćosiću i njegovu rukopisu Suton i tišina, a Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu osvojila je Martina Vidaić sa svojom zbirkom Mehanika peluda.

 Nakon sunčana prijepodneva uz zvukove poezije i glazbe hrvatskih, ali i stranih pjesnika i glazbenika, uputili smo se u obližnji restoran gdje smo u ugodnoj atmosferi i druženju uz žubor vode i popodnevno sunce kušali tradicionalna jela i dogovorili sljedeći susret krajem svibnja kada će biti organizirane radionice za nagrađene učenike.

Zahvaljujem ravnatelju Vjekoslavu Robotiću što nam je omogućio ovo jedinstveno iskustvo i profesorici Dubravki Kovačić Šutalo na podršci. Svima želim sretan prvi dan proljeća!

                                                                                                                                       Dubravka Težak, 4. e

FOTO: Dubravka Težak, 4. e

Komentari