Piše: Patricija Mihoci, 1. d

Počeo drugi ciklus Medijske gradionice u kojem će učenici stjecati tehničke i praktične kompetencije s područja medijske pismenosti.

U srijedu, 20. ožujka 2019. učenici Gimnazije „Fran Galović“ koji sudjeluju u projektu Medijska gradionica snimali su s učenicima Elektrostrojarske škole iz Varaždina emisiju „Izgradi šareno“ Prve školske televizije.

Naši su gosti bili budući medijski tehničari Mateja Žunec, Fran Dobrenić, Toni Čakmazović, Danijel Horvat i Lovro Hokman te njihovi profesori Valentina Šinjori i Tibor Bun, voditelji Medijske radionice Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika za Varaždinsku županiju.

Ekipa je pristigla već oko osam sati ujutro te su nakon kratkog upoznavanja s našim učenicima odmah zajedno prionuli na posao. Podijeljeni u timove, počeli su s pripremama opreme i dogovorom o rasporedu, a nakon temeljitih pregleda kamera, mikrofona i slušalica bacili su se i na samo snimanje.

Za predstavljanje Gimnazije „Fran Galović“ u kolažnoj emisiji „Izgradi šareno“ izabrali smo Dan za znanost, projekt po kojem je naša škola prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, magazin FRANzine i volonterski projekt nagrađen Zlatnim krdom. Snimali su se i prilozi o četvero iznimnih učenika koji su se svojim uspjesima istaknuli i izvan naše škole: stemovcima Luki Listu i Marti Kunštić te kreativcima Hani Belobrk i Patriku Ivačiću.

Naši gimnazijalci mogli su od Varaždinaca naučiti kako pripremiti prilog (od odabira sadržaja i dogovora o sugovornicima, do određivanja mjesta i vremena snimanja, za što su dobili stručne upute i obrasce), izoštriti i namjestiti profesionalnu kameru, koja su pravila snimanja intervjua s tehničke strane, što su to netoni i kako se snimaju te još mnogo toga. Također, imali su priliku okušati se u snimanju kadrova ili u ulozi novinara, što su i iskoristili ne bi li iz ovog iskustva izvukli najviše.

Nakon završetka snimanja bilo je vremena i za bolje upoznavanje s kolegama iz Varaždina, a uslijedio je organizirani ručak u kantini. Poslije ručka Varaždinci su spakirali opremu i ispred škole snimili odjavnu špicu, pozdravili se s našim gimnazijalcima i krenuli put Varaždina.

Uzeli smo i izjave gimnazijalaca koji su bili dio ekipe iza kamere.

„Meni je bilo jako zanimljivo i vrlo poučno jer sam naučila kako se koristi kamera, a sviđalo mi se i to što smo imali priliku upoznati se i sprijateljiti s učenicima iz Varaždina“, rekla nam je Sara Tetec (2. c).

„Snimanje je bilo zabavno, učili smo kako se to radi i vidjeli koliko se truda ulaže u proces stvaranja jednog kvalitetnog priloga. Cijelo iskustvo bilo je odlično i učenici iz Elektrostrojarske škole bili su jako pristupačni i strpljivi u objašnjavanju“, sa zadovoljstvom nam je rekla Ivan Kolarić (2. e).

„Bilo mi je drago što sam mogla koristiti profesionalnu kameru i to što smo se družili tijekom snimanja i priprema“, izjavila je Paola Punek (2. e).

„Meni se radionica sviđala, bilo mi je zabavno, poučno, naučila sam nove stvari i upoznala nove ljude. Takav način rada puno mi se više sviđa od klasičnih radionica gdje najčešće samo slušamo predavača“, poručila je Nina Hudić (2. c).

„Ova radionica bila mi je vrlo zanimljiva zato što su učenici iz Varaždina donijeli profesionalnu opremu za snimanje i produkciju videouratka pa smo se mogli i sami okušati u snimanju emisije. Također, uz opremu donijeli su i svoje znanje o kamerama i snimanju koje su rado podijelili s nama“, objasnio je Neven Lukić (2. d).

„Ovo je za mene bilo jedno novo iskustvo u kojem smo odlično surađivali s učenicima iz Varaždina. U snimanju priloga o našoj školi naučila sam se služiti kamerom i vidjela kako se zapravo radi televizijski prilog“, rekla je Jana Neimarević (1. b).

Naši ambiciozni gimnazijalci s kolegama iz Elektrostrojarske škole u Varaždinu ponovo će surađivati već u ponedjeljak, 1. travnja 2019., kada će otputovati u Varaždin kako bi montirali sve priloge i završili emisiju.

U radionici Školske televizije sudjelovali su učenici koji pohađaju Medijsku kulturu i Novinarsku grupu, i to Erin Begović, Blanka Bunić, Marija Ferčec, Lara Horvat, Nina Hudić, Patricija Jagarinec, Petra Jakopiček, Mihael Jakrlin, Ivana Kolarić, Ivan Koštić, Viktor Krušelj, Neven Lukić, Patricija Mihoci, Jana Neimarević, Izabella Doris Panić, Paula Punek, Tamara Sinjerec, Sara Tetec i Filip Tetec, pod vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Nine Tadić.

 

FOTO: FRANzine

Komentari