Piše: Maja Špoljar, 1. b

Na Međunarodni dan žena Čitateljski klub GFG-a okupio je učenike željne razgovora o romanu Sluškinja priča američke spisateljice Margaret Attwood. Kao uvod profesorica Sonja Delimar kratkom je prezentacijom najavila temu i pročitala svoju pjesmu Preosjetljiva te nam time skrenula pozornost na pritisak obaveza na poslu i u obitelji s kojim se žene svakodnevno bore.

Poznata distopija iz perspektive sluškinje, žene koja je svedena samo na svoju reproduktivnu ulogu, potaknula je propitkivanje položaja žene u suvremenom hrvatskom društvu. Postavljeno je pitanje o utjecaju lektira u očuvanju stereotipa o muško-ženskim odnosima, o mogućnosti ostvarenja potpune ravnopravnosti te zašto ona nije već postignuta. Nismo mogli zanemariti ni važnost filmske industrije, za koju smo se jednoglasno složili da u novije vrijeme pridonosi ravnopravnosti, primjerice Disneyjevi crtići koji prikazuju jake i neovisne žene.

Na kraju susreta, koji se odvijao u školskoj knjižnici uz čaj i napolitanke, preporučili smo jedni drugima romane koji donose likove snažnih žena, među među kojima i Nevjernicu Ayaan Hirsi Ali te trilogiju Millenium Stiega Larssona. Na sljedećem susretu, koji će se održati za tri tjedna, tema o kojoj će se raspravljati bit će lektira!

Komentari