Piše: Lara Horvat, 2. e

Dominik Tešić, liječnik tradicionalne japanske medicine, održao je na Valentinovo u Gimnaziji „Fran Galović“ predavanje o muško-ženskim odnosima i o shvaćanju naše seksualnosti. Gostovanje je organizirala školska pedagoginja Vesna Balent.

Ljubav je proces u životu svakoga bića, no svatko drugačije vidi ljubav. Netko želi da ljubav bude više spiritualna i da partneri jednako razmišljaju i osjećaju, drugi žele avanturističku ili divlju vezu ili pak nešto treće. Da bi žene primijetile muškarca, on mora biti romantičan i pokušavati nekako pridobiti njihovu pozornost.

Na predavanju se najviše govorilo o seksualnosti, jednoj od osnovnih ljudskih potreba. Kad je riječ o muškoj seksualnosti, predavač je istaknuo da je muškarac jednostavniji od žene, seksualnost mu određuje teritorij, odnosno od čega živi i gdje živi. Ako je njegov teritorij narušen, odnosno ako tko ulazi u njegov teritorij, on gubi volju za bilo čime sve dok se ne riješi neželjena gosta. Muškarci imaju materijalniju seksualnost nego žene, trebaju stvari da se osjećaju sigurno. Ženska je seksualnost komplicirana, žene trebaju osjećaj sigurnosti, poželjnosti i zaštite. Ženska je seksualnost naglašeno emotivna, teško ih je usrećiti jer ni one same katkad ne znaju što žele.

Manji dio predavanja bio je posvećen muško-ženskim odnosima. Već je dobro poznato da žene očekuju da muškarci razumiju što one žele i da im to odmah daju, no muškarci ne znaju čitati između redaka jer je njihova seksualnost potpuno drugačija. Budući da su materijalisti, kad žena kaže da se ne osjeća sigurno, oni počnu još više raditi jer smatraju da će novac sve popraviti. Što muškarac više radi, nije toliko kod kuće i žena izgubi interes. Po mišljenju predavača velik je problem suvremenog svijeta što je feminiziran. Muškarci počinju imati sve manje testosterona, a žene više. Također žene sada biraju ženstvenije muškarce jer su postale dominantnije. Da žena izabere nekog macho muškarca, bilo bi previše svađa jer bi oboje pokušavali biti dominantni.

Na kraju je bilo riječi i o iskrivljenoj ekranizaciji ljubavi. Hollywood samo prikazuje prvu fazu ljubavi koja je strast. U tih četiri do osam mjeseci osjećamo leptiriće u trbuhu i osjećamo kao da smo na sedmom nebu, no čim dođe druga faza, sve pada u vodu. Druga je faza borba za vodstvo, gdje ili muškarac ili žena dokaže svoju dominaciju u vezi. Treća je faza prijateljstvo, odnosno već je utvrđeno tko je glavni u vezi. Četvrta faza duboko je razumijevanje i tek je peta faza prava ljubav koju holivudski filmovi prikazuju u prvoj fazi.

Koji bi bio zaključak na kraju? Muškarcima je teško razumjeti žene jer ne čitaju između redaka, a ni žene se ne znaju izjasniti. Između muškaraca i žena nikad neće biti potpunog razumijevanja zbog muške i ženske seksualnosti koje se previše razlikuju. Ipak su žene s Venere, a muškarci s Marsa.

FOTO: Lara Horvat, 2. c

Komentari