Učenice 3. g razreda odlučile su u sklopu nastave Hrvatskoga jezika provesti jedno interesantno istraživanje o čitalačkim navikama svojih školskih prijatelja i sugrađana.

Prvo je provedena anketa u kojoj su sudjelovali sljedeći razredi: 1. a, 1. e, 1. g, 2. a, 2. d i 3. g (ukupno 101 učenik). Ispitali smo kako gimnazijalci provode svoje slobodno vrijeme, što najviše čitaju i koje hrvatske književnike poznaju.

I prije je bilo poznato da svaka nova generacija mladih donosi sve manje vjernih čitatelja, a najčešće se za to krivi tehnologija. Tek trećina ispitanih često ili uvijek čita. Najčešće se čitaju lektire, beletristika, internetski članci, stripovi (posebice naklade Fibra) i kratke priče. Najprisutniji su žanrovi fantazija (Harry Potter), znanstvena fantastika (trilogija Različita), romansa (opus Johna Greena), knjige za tinejdžere (young adult, npr. Trinaset razloga zašto), kriminalistički i filozofski romani.

Očito je da su strani autori čitaniji od hrvatskih. Neki su od popularnijih hrvatskih naslova Čudo u Poskokovoj Dragi Ante Tomića, Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka, Trči i ne čekaj me Bojane Maendžije, Metastaze Alena Bovića, Z moj bregov Frana Galovića, Danci i stranci Kristine Wolsperger Danilovski i mnoga djela Mire Gavrana. Općenito, većina misli kako je domaće stvaralaštvo zanimljivo, ali izrazito podcijenjeno i zato bi se ono trebalo posebno reklamirati.

Izuzev knjiga čitaju se i časopisi (OK!, ABC zabava, Time magazine, Gloria, Studio, Reboot, National Geographic, Povijest.hr, Joomboos, Modra Lasta, Men’s health, In!, Garfield magazin, Meridijani, Vogue, The Verge, PC GAMER) i dnevne novine/portali (Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, Podravski list, Glas Podravine, Sportske novosti, ePodravina, Srednja.hr, Drava.info) te stručna literatura.

Zatim smo otišli u Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ ne bismo li i od knjižničara dobili informacije o čitalačkom stanju Koprivničanaca. Knjižnica ima 5646 članova, uključujući Bibliobus s 8155 korisnika. Dječji odjel ima 1624 korisnika, Odjel za odrasle 3334, a Stručno-znanstveni odjel 688 korisnika. Godišnje se posudi 9 716 knjiga sa Stručno-znanstvenog odjela, 77 854 s Odjela za odrasle, 27 717 s Dječjeg odjela (115 277), a knjižnica ima preko 140 000 građe (godišnje se doda 5000 – 7000 knjiga). Posuđuju se i filmovi na DVD-u, njih 1516, što je čudno, ali i pohvalno, u ovo vrijeme internetskog piratluka. Najviše knjiga posuđuju zaposlene osobe i osnovnoškolci. Najviše se čita proza (krimići i ljubići).

Najčitanija knjiga 2018. godine bila je Djevojka u vlaku Paule Hawkins, djelo trilerske tematike. Posuđivala se i Djevojka od papira Guillaumea Mussoa, Postanak Dana Browna i trilogija Karla Ovea Knausgaarda Moja borba.

Novakov roman Ciganin, ali najljepši uvjerljivo je jedina hrvatska knjiga o kojoj se puno huškalo i šuškalo, a aktualna su i djela Ante Tomića, Dubravke Ugrešić, Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Slavenke Drakulić, Miljenka Jergovića i Marije Jurić Zagorke.

Bez obzira na dosta negativne rezultate glede sklonosti mladih k čitanju, i dalje možemo edukacijama i čitateljskim klubovima popularizirati modernu (i staru!) književnost. Važno je pronaći žanrove koji nas uveseljavaju i u čijim temama pronalazimo sami sebe.

Počnite lagano. Ako volite gledati serije poput Igre prijestolja i obožavatelj ste Harryja Pottera, okušajte se u čitanju istoimenih knjiga, a kada ih pročitate, možete se i odlučiti koji vam se stil tog žanra više sviđa: visoka forma, koja se bazira na srednjovjekovnim elementima i na kompleksnim svjetovima (Tolkien: Gospodar prstenova, Ursula K. Le Guin: Priče iz Zemljomora, C. S. Lewis: Kronike iz Narnije…) ili forma za tinejdžere kojom se čudnim situacijama pokušava dočarati adolescentski svijet (Cassandre Clare: Instrumentarij smrtnika, Stephanie Meyer: Sumrak saga, Rick Riordan: Percy Jackson…). Istraživanje svih tih svjetova obogatit će vas kao osobu i možda vas potakne da napišete neko svoje originalno djelo. Tko zna? Možda ćete biti prvi koji je u literaturi opisao borbe sirena s čudovišnim brodovima.

Piše: Petra Jakopiček, 3. g

Komentari