Piše: Ivan Koštić, 2. e

Za Hrvate će 2018. godina ostati zapamćena po uspjesima Luke Modrića jer je bio ključan igrač hrvatske reprezentacije i madridskog Reala u osvajanju Europe i svijeta. Ali, idemo redom jer nije samo nogomet obilježio ovu, za hrvatski sport povijesnu godinu.

Hrvatska je u siječnju bila domaćin Europskog rukometnog prvenstva za muškarce, gdje se naša reprezentacija pod vodstvom Line Červara nadala velikom uspjehu na domaćem terenu. Stvarnost je bila ipak drugačija jer je nakon pobjeda protiv Srbije i Islanda došao poraz od Švedske, a kasnije i poraz od Francuske u ključnoj utakmici za plasman u polufinale pa su tako naši rukometaši završili tek peti, i to nakon loše utakmice s Česima. U veljači su bile održane Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, u gradu Pyeongchangu. Na te igre dolazak su otkazali mnogi sportaši zbog velike napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, ali baš te igre pridonijele su normalizaciji odnosa pa su obje Koreje nastupile pod zajedničkom zastavom. Nažalost prvi put od 1998. Hrvatska nije osvojila ni jednu medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Došlo je i toliko iščekivano Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Izabranici Zlatka Dalića postali su doprvaci svijeta izgubivši od Francuske u finalu u Moskvi rezultatom 4 : 2, ali je kapetan Vatrenih Luka Modrić prolašen najboljim igračem turnira, a reprezentaciji je priređen neviđen doček u Zagrebu kojemu je prisustvovalo više od pola milijuna ljudi. Modrić je kasnije osvojio sve europske i svjetske pojedinačne nagrade i tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

U kolovozu je Sandra Perković osvojila još jedno zlato na eruopskom prvenstvu u Berlinu. Valja još spomenuti kako je zagrebački Dinamo pod vodstvom Nenada Bjelice nakon 48 godina izborio proljeće u Europi, a kako njegov najveći rival Hajduk zbog lošeg rukovodstva tone sve dublje i dublje, najveći hrvatski derbi zbog toga već polako gubi draž. Hrvatska teniska reprezentacija osvojila je Davisov kup drugi put u povijesti, ali zadnji put u ovakvom formatu. Tu su još uspjesi braće Sinković u veslanju, braće Fantela u jedrenju i Filipa Hrgovića u boksu.

Najlošije sportske trenutke u 2018. godini priredili su naši košarkaši koji su čak predvođeni zvijezdama NBA-a poraženi od slabašne Poljske i tako izgubili gotovo svaku šansu za plasman na svjetsko prvenstvo u Kini 2019. Ni na klupskom planu nije ništa bolje jer se regionalna ABA liga, u kojoj se natječu i naši klubovi, ustvari pretvorila u prvenstvo Srbije jer su klubovi naših susjeda, prije svega Crvena Zvezda i Partizan, u ovom trenutku premoćni u odnosu na konkurenciju. No, u usponu je mlada hrvatska košarkaška reprezentacija.

Na kraju ipak možemo reći kako je ovo bila vrlo uspješna godina za hrvatski sport i da su sportaši naši najbolji ambasadori jer su sad svi u svijetu čuli za malenu Hrvatsku koja je, s obzirom na to da ima samo 4 milijuna stanovnika, pravo sportsko čudo.

Naslovna fotografija: Vedran Klemens (za Google)

Komentari