Piše: Marina Njerš, prof.

CHEC projekt je Interreg (European Regional Development Fund) projekt prekogranične suradnje triju škola – Csoknai Vitez Mihaly Reformatus Gimnazium iz Churga, umjetničke škole Paloczi Horvath Adam Reformatus Iskola iz Nagybajoma, Gimnazije „Fran Galović“ – i koprivničke razvojne agencije PORA. Projekt je financiran iz europskog programa Hungary – Croatia, Cross border Co-operation Programme.

Tijekom proteklih 16 mjeseci oko 150 gimnazijalaca sudjelovalo je u brojnim aktivnostima u projektnim timovima stvorenim prema programskim područjima. Tim za kulturnu baštinu, pjevanje i folklorne plesove vodile su profesorice Darija Kivač i Marina Njerš, tim za društvene plesove profesorica Marina Tomac-Rojčević, tim za sport (rukomet) profesori Natalija i Filip Šalamon, a tim za znanost profesorice Marina Furkes i Marina Njerš. Službeni prevoditelj projekta bila je profesorica Martina Grgac, koordinatorica profesorica Lora Habota, a sve timove vodio je ravnatelj Vjekoslav Robotić.

Osim što je nabavljena oprema za sport i znanost, iz projektnog novca kupljene su haljine i plesne cipele za društvene plesove, klavijature i tehnička oprema za školski zbor te je financirana učenička razmjena. Aktivnosti su timovi pripremali u svojim školama, a ideje razmjenjivali i učili jedni od drugih na videokonferencijama i brojnim susretima u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Svečanost otvorenja održana je u rujnu 2017. u Csurgu, a završna konferencija 20. prosinca 2018. godine u Koprivnici. Održana su četiri znanstvena dana, dva u Koprivnici i dva u Csurgu. Učenici su nakon istraživanja prezentirali znanstvene teme, radili pokuse, istraživali robote, išli na terensku nastavu. Online su slušali predavanja znanstvenika i rješavali kvizove pripremljene webnim alatima. U sklopu projekta održan je i koprivnički Dan za znanost te Science days u Mađarskoj, na kojima su izloženi i nagrađeni učenički likovni radovi.

Plesne korake i pjesme učenici triju škola uvježbavali su najprije uz videokonferencije, a onda i uživo na radionicama. Plesalo se i pjevalo od tradicijskih plesova i kola do valcera, rumbe, sambe i drugih društvenih plesova. Članovi plesnog tima naučili su i figure Salonskog kola. Obilježen je Svjetski dan plesa, Dan Europe i održan Dance cup natjecateljskog karaktera. Naučene plesove učenici su pokazali posjetiteljima Talent showa koji je ove godine realiziran u sklopu CHEC projekta.

Tiskana je brošura Cultural Heritage of Hungary – Croatia cross border region za koju su materijale pripremili mađarski i hrvatski timovi. Za brošuru su snimljene brojne fotografije podravskih nošnji, a manekeni su bili naši gimnazijalci. Publikacija se može naći u školskoj knjižnici.

Za potrebe projekta surađivali smo s ansamblom FA „Koprivnica“ i društvima KUD „Fran Galović“ Peteranec i KPD „Seljačka sloga“ Đelekovec. U društvenim plesovima pomoć su nam pružili članovi Plesnog studija „Ritam“ iz Koprivnice.

Tijekom sportskih aktivnosti timovi su trenirali prema scenarijima koje su tijekom projekta razvili nastavnici te su u međusobnim susretima odmjeravane snage u muškom i ženskom rukometu. Scenariji učenja treninga pripremljeni su za korištenje svima zainteresiranima. Učenici su posjetili RK „Podravka Vegeta“ i pratili Memorijalni turnir „Josip Samaržija – Bepo“.

Aktivnosti tijekom proteklih 16 mjeseci – a bilo ih je mnoštvo – zabilježene su i na videoisječcima te su partneri iz Mađarske pripremili film o provođenju projekta. Više o pojedinim aktivnostima možete pročitati ovdje, potražiti u našem mrežnom magazinu ili na Facebooku https://www.facebook.com/checproject/.

FOTO: FRANzine

Komentari