Piše: Maja Maček Treščec, prof.

U sklopu druge projektne aktivnosti Erasmus+ projekta pod nazivom „Obrti u prošlosti i sadašnjosti“ LORESU tim posjetio je sedam obrtnika na području Podravine, a posljednja terenska aktivnost bila je posjet Muzeju grada Koprivnice.

Tijekom dvotjedne obrtničke turneje upoznali smo se s obrtima koji su u prošlim vremenima imali puno veće značenje, a danas su pred izumiranjem. Nerijetko smo mogli čuti da obrtnici koje smo posjetili nemaju svojih nasljednika u radu. Upoznali smo se s početcima, sadašnjim radom, ali i problemima s kojima se svi obrtnici susreću. U svakom od posjeta imali smo prilike demonstrirati rad obrtnika i tom se prilikom uvjerili da nešto naizgled lagano to nimalo nije.

Najprije smo zavirili u stari svijet kovanja u koji nas je uveo gospodin Dragutin Filipašić.  Zatim smo posjetili gospodina Stjepana Tkalčića koji je jedan od posljednjih šibara na području Podravine. Osim demonstracije izrade košara i razgovora o tom poslu, gospodin Tkalčić prenio nam je i svoje bogato privatno i poslovno životno iskustvo. Postolar Darko Frankol i obitelj medičara i svjećara Špičko jedini su obrtnici koje smo posjetili, a koji danas žive isključivo od svoje obrtničke aktivnosti i pritom nailaze na mnoge probleme. Unatoč tome, oni su svijetao primjer kako ljubav prema obrtu može zadržati malog čovjeka da pliva u moru s velikima. Gospođa Marijana Abram upoznala nas je s procesom izrade logožara, a s obitelji Erdec ušli smo u svijet drvenarije i izrade peteranskog veza. Na koncu, posjetili smo gradski Muzej u kojem smo puno naučili o cehovima koji su postojali na našem području, a vrhunac te aktivnosti bilo je osmišljavanje cehovskih pravila u grupama za odabrani obrt.

Nakon svih terenskih izlazaka učenici Geografske i Povijesne grupe predstavili su završnu analizu (prezentaciju,  mapiranje i video) posjećenog, viđenog i naučenog.

Zahvaljujemo svim domaćinima na njihovu toplom gostoprimstvu i veselimo se budućoj suradnji!

Komentari