Svi smo se barem jednom zapitali kako je biti profesor. Na jednom satu informatike profesorica Ledinski ponudila mi je da održim jedno predavanje. Dobio sam priliku biti u ulozi profesora jedan školski sat 7. prosinca 2018.

Samo predavanje prošlo je dobro, lijepo je kada te učenici slušaju mada sam uvjeren da nije uvijek tako. Nakon predavanja učenici su radili praktični rad. Nije lako kada te više učenika zove u isto vrijeme jer ne možeš biti kod svakoga kad on to poželi i posvetiti se svakome koliko bi on to želio. Bio sam zadovoljan kad sam uočio da je tema učenicima zanimljiva te da im je moje predavanje korisno. Tema predavanja bila je kako sastaviti konfiguraciju računala prema svojim potrebama i željama.

Evo nekoliko savjeta s predavanja:

  • Prvo odredite vlastiti proračun i namjenu zbog koje kupujete računalo.
  • Ako kupujete računalo za surfanje internetom, pisanje tekstova, gledanje videa i igranje jednostavnijih igara, nećete se trebati puno zamarati time da kupite jak procesor, jaku grafičku karticu te da imate puno RAM memorije. Bit će vam dovoljan procesor nižeg cjenovnog ranga.
  • Ako trebate računalo za igre, svakako vam savjetujem kupnju procesora barem srednjeg cjenovnog ranga, grafičke kartice iznad tisuću kuna te minimalno 8GB RAM-a.
  • Sastavni su dijelovi svakog računala: procesor, matična ploča, memorija, grafička kartica, hard disk, kućište s napajanjem. Naravno, tu je i periferija računala: tipkovnica, miš i monitor.
  • Pazite na kompatibilnost komponenata!

I na kraju, odgovor na pitanje kako je to biti profesor. Biti profesor lijep je osjećaj, ali iziskuje odgovornost, strpljivost, znanje i pripremljenost. Lako je biti profesor na jedan sat, biti profesor cijelu školsku godinu, cijeli život, nešto je sasvim drugo. Poslije ovog iskustva još više poštujem profesore.

Lovro Ujlaki, 1. b

Komentari