Za svoju prvu sugovornicu novinarka FRANzinea Maja Špoljar (1. b) odabrala je profesoricu Irenu Mlinarević, nastavnicu Latinskoga jezika u Gimnaziji „Fran Galović“. Zavirite u rubriku Ljudi GFG-a

Profesorice Mlinarević, gdje ste odrasli i kako biste opisali  svoje djetinjstvo?

Odrasla sam u Ljubuškom, općini u zapadnoj Hercegovini. Moje djetinjstvo bilo je, moglo bi se reći, ranosazrijevajuće. Odmalena sam skupljala Lino kalendare, pa sam već ranije zavoljela i upoznala Podravinu. Moja je prva kuharica Podravkina (v. fotografiju, nije sponzorirano :)).

Gdje ste sve radili ?

Tijekom studija radila sam u Coca-Coli na recepciji te svako ljeto provela angažirano kako bih zaradila za studij. Putovala sam u Sjedinjene Američke Države u Camp America te provela radno ljeto 2000. Otkrila sam Chicago, New York i Milwaukee zahvaljujući ujni Christi koja nažalost nije više s nama. Također sam radila u Turističkom informativnom centru grada Zageba 2005. kao informatorica. Ondje sam stvorila mnoga prijateljstva s ljudima iz cijelog svijeta. Prvi pravi posao bio mi je posao tajnice u Drägeru.

Kako ste izabrali svoju profesiju?

Ovaj posao koji radim odabrala sam iz ljubavi prema djeci, viših ciljeva i transfera znanja.

Da niste profesorica, što biste radili?

Kada bih radila nešto drugo, najvjerojatnije bih radila u laboratoriju kao farmaceutkinja ili pilotkinja Boinga 737. Ne bojim se takve odgovornosti jer – audaces fortuna iuvat, smionima sreća pomaže.

Koliko jezika govorite i kako ste ih naučili?

Nisam baš sigurna u točan broj, ali ima ih dosta. Naučila sam ih čitajući knjige na stranim jezicima ex privata diligentia, tj. osobnim marom.

Zna se da puno putujete, koje Vam se putovanje najviše svidjelo?

A, da? Nisam znala! Kad bolje razmislim, iznimno mi se svidjelo putovanje 2016. u Španjolsku. Tamo sam putovala zbog sudjelovanja u eTwinning projektu za Gimnaziju „Fran Galović“ Koprivnica i 0duševila me ta mediteranska zemlja. Posebno su me se dojmili gradovi Granada i Toledo svojim građevinama. Svima bih preporučila da istraže tu zemlju i njezinu osebujnu kulturu.

Saznala sam da ste ljubiteljica kvizova. Možete li podijeliti s nama svoja kvizaška iskustva?

Da, sudjelovala sam u više njih: u kvizu Jedan protiv sto ostala sam među šest najbržih natjecatelja. Bila sam i u kvizu Tko želi biti milijunaš 2004. Također, sudjelovala sam u Najslabijoj karici. Sada sam se prijavila za kviz Šifra. Savjetovala bih i našim gimnazijalcima da se ne boje testirati svoje granice znanja.

Bavite li se kakvim sportom?

Uglavnom se bavim bicikliranjem, ali volim i plesati. Ples je najljepši dvoranski sport i njime ulazimo u jedan drugačiji, ljepši i bolji svijet. Ples izaziva u čovjeku samo lijepe emocije – radost, zadovoljstvo i harmoniju.

I za kraj – što biste poručili nama mladima koji smo tek zakoračili u životne vode?

Budite marljivi, vrijedni i uporni u ostvarivanju svojih ciljeva. Cum tempore. Sve će doći u svoje vrijeme. Budite umjereni u svemu i nemojte prepisivati sa šalabahtera jer vas vidim. Na kraju ove kalendarske godine želim od srca svima blagoslovljene blagdane te bolju, zdraviju i uspješniju godinu. Latina 🙂

P. S. Nadimak Latina nadjenuli su mi učenici po dolasku u školu 2009.

Razgovor vodila: Maja Špoljar, 1. b

FOTO: Irena Mlinarević, prof.

Komentari