Piše: Bruna Vrban Herceg, 3. b

Članovi Biološke grupe naše škole u pratnji profesorice Ljerke Gazdek posjetili su 4. prosinca 2018. Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Susret se odvijao u sklopu kolegija Fiziološki učinci biljnih spojeva i ekstrakata.

Bio je podijeljen na dva dijela: u prvom su dijelu studenti izlagali svoje seminarske radove o izabranim biljkama, a u drugom dijelu prezentirali su proizvode napravljene od tih istih biljaka koji su se mogli degustirati. Predavanja su bila interaktivna, namijenjena učenicima srednjih škola i gimnazija.

Seminare su pripremili studenti Molekularne biologije na temu Biljne ljekarne. Bilo je niz zanimljivih tema poput: Fosil za „fosile“ – ginko, You had me at ALOE, Midasovo zlato koje izgleda k’o blato, Jedini ginger s dušom i Ime ruže. Učenici su pažljivo bilježili nove informacije tijekom predavanja, a na kraju su mogli postavljati pitanja studentima. Zahvaljujući seminarima, dobili smo uvid u to da neke biljke, iako imaju ljekovit učinak, moramo konzumirati s velikom dozom opreza. Naravno, naučili smo o pozitivnom utjecaju pojedine biljke na zdravlje te o njezinoj korisnosti i praktičnoj upotrebi u svakodnevnom životu. Isto tako su nas studenti upozorili i na neke negativne posljedice koje bi se mogle dogoditi prekomjernom uporabom tih biljaka. Najzanimljiviji dio bio je Kako izraditi biljne „proizvode“. Mogli smo isprobati ljekovite pripravke poput: sirupa od ruže, ružine vodice, zlatnog mlijeka, čaja od đumbira, septolete od đumbira protiv kašlja i grlobolje, kapsule od kurkume, vina od aloe vere i meda, sam cvijet aloe vere itd. Na kraju smo dobili i recepte za neke od proizvoda koje bismo rado i sami pokušali napraviti. Nove ideje moći ćemo primijeniti na Biološkoj grupi, u svakodnevnom životu i u edukaciji drugih.

Za aktivno sudjelovanje na seminaru dobili smo pohvalnice. U školu smo se vratili obogaćeni novim spoznajama.

Komentari