Ove je godine 2. c razred na tri dana imao učenicu više. Njezino je ime Marleen Mugge, ima 15 godina i pohađa opću gimnaziju u malenom gradu Tecklenburgu u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. Što Marleen povezuje s Koprivnicom i zašto je svoje jesenske praznike odlučila provesti u Podravini i Gimnaziji „Fran Galović“, saznajte iz kratkog razgovora koji je s njom vodila Stela Galović

Otkud ideja da posjetiš našu školu?

Mnogo učenika iz moje škole odlučilo je pod ovim praznicima posjetiti škole u drugim državama. Hrvatsku sam odabrala zato što u Koprivnici imam baku i djeda te sam pomislila kako bi bilo lijepo posjetiti hrvatsku gimnaziju i vidjeti u čemu se vaše obrazovanje razlikuje od našega. Prije svega želja mi je bila upoznati nove prijatelje.

Usporedi svoju i našu školu.

Razlike postoje. Kod nas se učenici  obraćaju profesorima s „gospodine“ ili „gospođo“. Kad želimo nešto reći na satu, moramo podići samo jedan prst ili cijelu ruku. Ovdje u vašoj školi učenici dobivaju puno više informacija pomoću kojih kod kuće uče, dok mi sami kod kuće tražimo ključne pojmove i na taj način učimo. Vaša je školska zgrada vrlo uredna i moderna. Osjećala sam se vrlo ugodno u školi i u razredu u kojem sam bila tri dana. Sada sam deseti razred i nemamo više tipične razrede kao vi, već svatko od nas uči svoje predmete. Na mojoj je godini oko sto učenika. Imam dvanaest predmeta. Učim tri strana jezika, engleski, francuski i latinski. Neki su odabrali i španjolski, ali ja ne. Ako ideš u gimnaziju, kod nas je normalno polagati maturu.

Imate li lektiru?

Da, čitamo lektire, ali samo dvije na godinu. Jednu na njemačkom, a drugu na engleskom jeziku.

Imaš li neke hobije? Čime se baviš? Voliš li knjige, filmove?

Sviram klavir osam godina i pohađam glazbenu školu, pjevam u zboru i plešem hip-hop. Najdraže su mi knjige o Harryju Potteru i film Honig im Kopf.

Utječu li na život u tvome gradu migracije?

Pa, živim u malenom mjestu tako da kod nas baš i nema puno migranata. Žive u jednoj zgradi, ali ne u tako velikom broju kao u velikim gradovima.

 Što planiraš u budućnosti, nakon gimnazije?

Još ne znam, možda ću prvo raditi godinu dana, a nakon toga želim studirati psihologiju.

Bilo je uistinu lijepo upoznati djevojku kakva je Marleen. Nadamo se da su stvorena neka prijateljstva koja će potrajati i da ćemo se ponovno sresti.

Razgovor vodila: Stela Galović, 2. c

Komentari