Piše: Leon Bedeković Arnaut, 4. d  

Ovog petka, 18. studenog 2018., učenici Gimnazije „Fran Galović“ u sklopu projekta Medijska gradionica posjetili su Interliber, Hrvatsku radioteleviziju, Večernji list i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. Grupa učenika koja je posjetila NSK dobila je mogućnost istražiti i naučiti nešto o NSK-u te vidjeti nedavno postavljenu izložbu posvećenu glagoljici

U samom predvorju Knjižnice postavljena je izložba o glagoljici. Poseban dojam stvaraju nekoliko metara dugačka bijela traka s crnim glagoljičkim slovima i nekoliko statua glagoljaških slova koje vise sa stropa ili pak stoje. U krug je postavljeno nekoliko panoa s informacijama o glagoljici napisanim i na latinici i na glagoljici. S razgledavanjem Knjižnice počinjemo kod prvog panoa gdje nas naša voditeljica biranim, ali razumljivim i interesantnim izrazom upoznaje s poviješću same ustanove. Nakon upoznavanja s knjižničnom građom i općim informacijama o Knjižnici kružimo od panoa do panoa gdje voditeljica drži iznimno zanimljivo predavanje o glagoljici, njezinu nastanku i službi. Zanimljivo je istaknuti da se u sklopu ove izložbe nalazi i danas najveća hrvatska tiskana knjiga (v. fotografiju).

Razgledavši izložbu, krenuli smo u razgled same Knjižnice. Prvo smo posjetili bogatu arhivu koja se nalazi na razinama -1 i -2. Raznolika knjižnična građa, poput časopisa, udžbenika, enciklopedija i drugih knjiga, korisniku se dostavlja impresivnim sustavom „vagona“ ili „vlakića“ (v. fotografiju) sa spomenutih razina do mjesta gdje je korisnik zatražio knjigu. Uz korištenje različite literature Knjižnica nudi niz drugih mogućnosti poput prostora za učenje, upotrebu računala ili pisača i novootvoreni restoran s pogledom na grad.

Istaknuo bih nekoliko impresivnih stvari koje smo vidjeli: predivnu ilustriranu knjigu o povijesti mode, različite natpise i reklame iz novina starih preko 100 godina, Ženski list koji je uređivala Marija Jurić Zagorka, primjerke našeg školskog lista koji se također može pronaći u NSK-u, izložbu prirodne baštine Hrvatske i drugo.

Voditeljica nam je ukazala na arhitektonske posebnosti Nacionalne i sveučilišne knjižnice koje smo sagledali iz različitih kutova, a o njima možete sami svjedočiti gledajući fotografije.

Zahvaljujemo našoj voditeljici i profesorima koji su nam omogućili ovaj genijalni izlet i pozivam sve da se pridruže nadolazećim projektnim aktivnostima vezanima za medijsku pismenost.

 

 

 

Komentari