Piše: Leon Bedeković Arnaut, 4. d

Jeste li znali da je postotak samoubojstava veći kod muškaraca nego kod žena? Jeste li znali da je udio beskućnika neusporedivo veći nego beskućnica? Ili možda da su zatvorske presude muškarcima u prosjeku duže nego presude ženama? Jeste li ikada razmišljali o diskriminaciji muškaraca, a ne samo o diskriminaciji žena?

Sve te činjenice i pitanja silno su zaintrigirali sudionike prvog Filozofskog caféa ove godine, koji je održan u utorak, 6. studenog 2018., a vodila ga je profesorica Sanja Suton.

Café smo počeli odabirom pitanja o kojem ćemo raspravljati, a među kojima je jedno bilo i ovo: Kakav je položaj muškaraca u feminizmu? Pitanje je na prvu pobudilo različite reakcije među sudionicima i zbog toga je odabrano kao ono za daljnju raspravu. Počeli smo s pomalo suzdržanom i lagodnom atmosferom koja se vrlo intrigatno razvijala. Nakon što smo definirali i razjasnili što je feminizam, koji se danas u nekim aspketima odmiče od svojeg prvotnog cilja, ušli smo u raspravu o mogućnosti muškarca kao predvodnika feminističkog pokreta. Zaključili smo da bi muškarac kao vođa jednog, primarno ženskog pokreta, donio prosperitet i najvjerojatnije povećao udio samih muškaraca u feminizmu, što bi pozitivno utjecalo na postizanje cilja kojem feminizam teži.

Dinamična rasprava nastavlja se oko pitanja feminizma u Hrvatskoj. U ovom trenutku rasprava se zahuktava jer se javljaju oprečna mišljenja. Takva mišljenja omogućila su nam sagledavanje situacije iz druge prespektive i bolje razumijevanje samog problema. Samo neka od pitanja u raspravi bila su: pitanje porodiljnog dopusta za muškarce, odnos poslodavca i žene koja planira obitelj, na kojoj su razini izjednačena prava žena i muškaraca ili koliki je odjek feminizma u Hrvatskoj.

Temeljito argumentiranom raspravom i međusobnim poštovanjem pokušali smo doći do odgovora na navedena pitanja. Oko nekih odgovora smo se složili, a oko nekih ne, što samo pokazuje kvalitetu rasprave, širinu naših vidika i stavova i složenost samog problema.

Zaključili smo da se zbog nerazvijenosti našeg društva naspram zapadanjačkog javlja potreba za razvitkom i jačim odjekom feminizma u našem društvu, da je pristuna diskriminacija žena nad muškarcima, ali i muškaraca nad ženama, da je položaj muškaraca u feminizmu bitan i značajan, da bi se i dalje trebali pridržavati nekih tradicionalnih vrednota i ponudili mnoge druge odgovore.

Na kraju smo zaključili da je najvažnije međusobno poštovanje i uvažavanje nevisno o spolu.

Pozivam sve spremne kvalitetno raspravljati, naučiti nešto novo, popiti odličnu kavu ili čaj, pojesti fine kekse ili čipse i uza sve to dobro se zabaviti da nam se priduže na sljedećem filocaféu!

Komentari