Piše: Anja Jukić, 2. e

Na prijedlog dr. sc. Lidije Dujić i profesorice Antonije Mandić upriličen je 6. studenog u multimediji susret studenata Novinarstva Sveučilišta Sjever i učenika Gimnazije „Fran Galović“. Povod je Mjesec hrvatske knjige s temom baštine i akcija „Koprivnica čita“

Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska profesionalna novinarka i najčitanija naša spisateljica, objedinila je interese budućih profesionalnih novinara i gimnazijalaca.

Profesorica Dujić održala je kratko predavanje o Mariji Jurić Zagorki učenicima 2. g razreda i učenicima uključenim u Medijsku gradionicu. Opisala je kako je Zagorka počela svoju novinarsku karijeru. Objasnila nam je da se morala boriti protiv društvene diskriminacije, što je sve morala proći i kakvih se sve komentara morala naslušati s obzirom na to da u njezino vrijeme posao „novinarke“ nije ni postojao.

Nakon toga ulomke iz Zagorkinih autobiografskih članaka objavljenih u časopisu Hrvatica 1938. i 1939. čitale su knjižničarka na Sveučilištu Sjever Antonija Mandić i tri studentice. Odabrani ulomci pružili su nam zanimljiv uvid u njezinu ambicioznost, ljubav prema pisanju i način kako je došla do svojih ciljeva.

Komentari