Govorimo o ogovaranju

Piše: Jana Neimarević, 1. b

A kad je polne zvonilo,

jednoj je doma poć bilo.

Na satu smo interpretirali pjesmu Drage Gervaisa Tri nonice i poveli razgovor o vječnoj temi – ogovaranju. Upoznali smo se s nekim popularno pisanim člancima koji toj pojavi pristupaju s različitih gledišta, no sve se svodi na sljedeće: ogovaranja je oduvijek bilo i uvijek će ga biti.

Neki ističu gotovo terapeutski učinak ogovaranja jer dovodi do oslobađanja hormona sreće i osjećaja prihvaćenosti, a drugi upućuju na negativne strane te pojave, posebno kad je riječ o smišljenom širenju neistina kako bi se nekome naštetilo. U Wikipediji smo saznali da je traču danas dovoljno sat vremena da obiđe zemaljsku kuglu.

Zanimalo me koliko je ogovaranje prisutno u životima srednjoškolaca i zato sam se odlučila na malo istraživanje. Provela sam ga pomoću Googleova obrasca za ankete 20. listopada (subota), i to na uzorku od 19 učenika Gimnazije „Fran Galović“ i Srednje škole Koprivnica – 14 ženskoga i 5 muškoga spola.

Na pitanje voli li ogovarati nijedan ispitanik nije odgovorio potvrdno, što je pohvalno. Da ne vole ogovarati, jasno su do znanja dala četiri ispitana učenika, a da je ogovaranje ružna navika misli njih devet. Ponuđenu tvrdnju malo tračanja ne škodi prihvatljivom smatra šest učenika.

Pitala sam anketirane tko prema njihovu mišljenju više ogovara – muškarci ili žene. Većina anketiranih učenika misli da su žene sklonije ogovaraju od muškaraca. Saznala sam da se najviše ogovara usmeno, i to na kavi. Glavni razlozi ogovaranja koje su ispitanici naveli jesu želja da se o nekome proširi nešto neistinito i negativno, znatiželja te da se s nekim zbliži. Među ponuđenim odgovorima bila je i dosada, no dobila je manji postotak odgovora. Većina učenika odgovorila  je  da u društvu nije nikad rekla da nije u redu ogovarati. Što se tiče učestalosti ogovaranja, troje ispitanih odgovorilo je da to čini često, a svi ostali učenici ogovaraju rijetko. Zanimalo me i vole li moji vršnjaci čitati tračerske novine/portale i pratiti emisije takvog sadržaja. Četiri osobe potvrdno su odgovorile na to pitanje. Svi ispitanici misle da ljudi vole slušati ogovaranja.

 

Komentari

komentara

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!