Piše: Jana Neimarević, 1. b

A kad je polne zvonilo,

jednoj je doma poć bilo.

Na satu smo interpretirali pjesmu Drage Gervaisa Tri nonice i poveli razgovor o vječnoj temi – ogovaranju. Upoznali smo se s nekim popularno pisanim člancima koji toj pojavi pristupaju s različitih gledišta, no sve se svodi na sljedeće: ogovaranja je oduvijek bilo i uvijek će ga biti.

Neki ističu gotovo terapeutski učinak ogovaranja jer dovodi do oslobađanja hormona sreće i osjećaja prihvaćenosti, a drugi upućuju na negativne strane te pojave, posebno kad je riječ o smišljenom širenju neistina kako bi se nekome naštetilo. U Wikipediji smo saznali da je traču danas dovoljno sat vremena da obiđe zemaljsku kuglu.

Zanimalo me koliko je ogovaranje prisutno u životima srednjoškolaca i zato sam se odlučila na malo istraživanje. Provela sam ga pomoću Googleova obrasca za ankete 20. listopada (subota), i to na uzorku od 19 učenika Gimnazije „Fran Galović“ i Srednje škole Koprivnica – 14 ženskoga i 5 muškoga spola.

Na pitanje voli li ogovarati nijedan ispitanik nije odgovorio potvrdno, što je pohvalno. Da ne vole ogovarati, jasno su do znanja dala četiri ispitana učenika, a da je ogovaranje ružna navika misli njih devet. Ponuđenu tvrdnju malo tračanja ne škodi prihvatljivom smatra šest učenika.

Pitala sam anketirane tko prema njihovu mišljenju više ogovara – muškarci ili žene. Većina anketiranih učenika misli da su žene sklonije ogovaraju od muškaraca. Saznala sam da se najviše ogovara usmeno, i to na kavi. Glavni razlozi ogovaranja koje su ispitanici naveli jesu želja da se o nekome proširi nešto neistinito i negativno, znatiželja te da se s nekim zbliži. Među ponuđenim odgovorima bila je i dosada, no dobila je manji postotak odgovora. Većina učenika odgovorila  je  da u društvu nije nikad rekla da nije u redu ogovarati. Što se tiče učestalosti ogovaranja, troje ispitanih odgovorilo je da to čini često, a svi ostali učenici ogovaraju rijetko. Zanimalo me i vole li moji vršnjaci čitati tračerske novine/portale i pratiti emisije takvog sadržaja. Četiri osobe potvrdno su odgovorile na to pitanje. Svi ispitanici misle da ljudi vole slušati ogovaranja.

 

Komentari