U petak, 19. listopada, pedesetak učenika naše škole, ponajprije članova Geografske i Povijesne grupe, otputovalo je na istok, točnije u Slavoniju i Baranju. Pratnja i organizatori bili su profesori Gordana Trnski, Zvonimir Treščec, Maja Maček Treščec i Ana-Marija Martan.

U osam sati ujutro krenuli smo autobusom iz Koprivnice, a uslijedila je lagana vožnja Podravskom magistralom. Nakon nekoliko učeničkih izlaganja o Osječko-baranjskoj županiji, njezinoj povijesti i rijeci Dravi, ubrzo smo stigli do Osijeka gdje nam se pridružio vodič te smo prešli Dravu i ušli u Baranju. Prvo odredište bilo je naselje Batina, odnosno spomenik Batinskoj bitci iz Drugog svjetskog rata. U potpunosti okruženi kilometrima zelenila uz rijeku Dunav, saznali smo da je u spomenutoj bitci poginulo 1297 pripadnika Crvene armije koja se borila protiv njemačke vojske, no pobjeda je pripala njima.

Pošto smo napustili Batinu, zaputili smo se prema selu Karanac i usput prošli pokraj Parka prirode Kopački rit. U Karancu smo se vratili u prošlost prošetavši se „Ulicom zaboravljenog vremena“ u kojoj su mještani oživjeli stare zanate i radnje koji su inače prije postojali u ulici pokraj nje. Zanimljivost ulice jest da na njezinu ulazu oni koji žele mogu zabiti čavao u određeno stablo te se tako „osloboditi financijskih i ostalih tegoba“.

Poslije ručka u Baranjskoj kući došlo je vrijeme i da se vratimo preko Drave u Osijek, naše posljednje odredište. Ondje smo razgledali Tvrđu i Vodena vrata, Trg Svetog Trojstva na kojemu je Spomenik kugi i gimnazije, između ostalog i III. gimnaziju Osijek koju su pohađala dva dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. Osim Tvrđe posjetili smo i osječku konkatedralu. Ostatak vremena proveli smo u grupnom radu. Kao u Rijeci prošle godine, morali smo pronaći određene znamenitosti u Osijeku pomoću karte i starih slika te se fotografirati s njima. Zadatak nam je bio i intervjuirati lokalno stanovništvo o životu u Osijeku, što nam je pružilo neposredan uvid u različite stavove i razmišljanja.

Na kraju svega, usprkos lošem vremenu u Osijeku, iza nas je još jedno uspješno, poučno i zanimljivo putovanje koje je ostavilo pozitivan dojam. Zahvaljujemo profesorima što su nam omogućili ovu terensku nastavu; neka se oni koji su ovdje i sljedeće godine jednako ugodno provedu na idućoj destinaciji.

Bartol Kekez, 4. a

Komentari