Piše: Jana Neimarević, 1. b

Gost Sveučilišta Sjever u Koprivnici na prvoj ovogodišnjoj Pressedanovoj tribini održanoj 23. listopada bio je Tihomir Ladišić, poznati novinar i direktor N1 televizije Zagreb. Na Sveučilište Sjever došao je kako bi mladima otkrio kakvo je danas hrvatsko novinarstvo i kakvo bi ono trebalo biti. S gostom su razgovarali dr. sc. Irena Miličić i Vedran Vrabec, predstavnik studenata, a na kraju se pitanjima uključila i publika.

Pressedanova tribina prvi je projekt studenata Novinarstva na Sveučilištu Sjever. To je projekt u kojem studenti razgovaraju s novinarima i ideja je da se održava svaki mjesec. Projekt će se uživo prenositi na radiju i na portalu. Cilj je projekta da studenti steknu što više iskustva za budući posao, da znaju kako kvalitetno intervjuirati, koja pitanja postaviti, da savladaju tremu i sl. Gosti tribine bit će novinari zato što budući novinar može najviše toga naučiti od iskusnih profesionalaca.

Na stranici Sveučilišta Sjever nalazi se kratak životopis Tihomira Ladišića: „Ladišić se novinarstvom počeo baviti na HRT-u početkom 1990-ih, pekući zanat kroz Domovinski rat i porođajne muke hrvatske demokracije. Nakon što je gotovo 15 godina vodio voditeljsku i uređivačku karijeru u nekim od najgledanijih emisija tog vremena, beskompromisna privrženost istini donijela mu je suspenziju u matičnoj kući, a dotad čvrsto etablirane novinarske kvalitete pomogle su mu da smjesta dobije angažman na Fox News Channelu. Kao producent i novinar okušao se u izvještavanju iz Iraka, Afganistana i drugih ratom zahvaćenih dijelova Bliskog istoka. Njegova potraga za medijskom platformom koja bi mu omogućila da realizira svoje ideje na kraju ga je dovela na N1, televiziju koja mu je omogućila da konačno kreira informativni program budućnosti.“

Mnogi gosti u punoj dvorani imali su priliku slušati kakvo bi trebalo biti hrvatsko novinarstvo. Ladišić je otkrio kako je ključ uspjeha sloboda medija, upornost i poručio svim mladima da mogu sve što žele ako su dovoljno uporni. Saznali smo da svatko od nas svaki dan dolazi na neko raskrižje i odlučuje kamo skrenuti. Važno je samostalno odlučiti kojim putem krenuti – to je savjet i u novinarstvu i u životu. Za novinarski posao, istaknuo je Tihomir Ladišić, važno je da nas nosi strast.

Razgovor je pružio mladima uvid u posao novinara, koje su njegove prednosti, a koji nedostatci.

FOTO: Jana Neimarević, 1. b

Komentari