Borna Lončarić, učenik 2. c razreda Gimnazije „Fran Galović“, prošla dva tjedna bio je na Europskom juniorskom prvenstvu u boksu u Rusiji i vratio se s broncom oko vrata, i to već treći put! Borna trenira u koprivničkom Boksačkom klubu „David“ od svoje devete godine i postiže zapažene rezultate, a prošle je godine bio među najperspektivnijim mladim sportašima našega grada. I dok se nakon sportskih uzbuđenja polako vraća u školsku svakodnevicu, zamolili smo ga za kratak razgovor

Zašto baš boks?

Oduvijek sam pratio boks s tatom. Nakon nekog vremena odlučio sam početi trenirati i vidio da sam dobar u boksu, što me još dodatno privuklo tom sportu.

 Kako usklađuješ treninge i školu?

Svaki dan mora  biti dobro isplaniran, unaprijed dobro posložen. Primjerice, moramo točno znati kad stižem kući iz škole, u koje vrijeme učim i koliko sati provodim na treningu.

Jesu li treninzi naporni? Čega se sve moraš pridržavati prije natjecanja?

Treninzi su, naravno, naporni, a onaj ubitačni i izrazito naporan dio dolazi kod priprema za velika natjecanja kada se treba strogo pridržavati određene prehrane, paziti na kilažu i zadržati dobru formu. Borim se u kategoriji do 80 kilograma.

Na koliko si velikih natjecanja dosad sudjelovao i koja ti je od osvojenih medalja najdraža?

Sudjelovao sam na osam velikih natjecanja, pet državnih i tri europska prvenstva. Najdraža medalja mi je ova zadnja, brončana koju sam osvojio u Rusiji.

Koliko si mečeva u Rusiji pobijedio?

Ukupno su bila tri meča. Dva sam pobijedio, a izgubio sam jedino onaj treći od Irca Myersa u polufinalu.

Tko ti najviše pomaže i tko te podržava u boksu?

Najviše mi pomaže i podržava me moj trener koji me konstantno kontrolira i tjera na rad i ulaganje.

Što tebi znači boks i kakvi su ti planovi za budućnost?

 Za mene je boks još uvijek, pa čak i uz ovakve rezultate, samo rekreacija. Prvo planiram završiti školovanje, a ostalo može pričekati još nekoliko godina.

Što bi poručio djeci koja se odluče baviti boksom?

Kao i u svakom sportu – bez velikog rada i talenta nema vrhunskog boksača.

Razgovor vodila: Stela Galović, 2. c

Komentari