Zdravlje i empatija – argumenti za veganstvo

Razgovor s gospođom Nadom Zlatar Lukavski

Prošli sam tjedan prisustvovala radionici pripravljanja sirove hrane koju je u našoj školi održala gospođa Nada Zlatar Lukavski, naša sugrađanka koja promovira zdrav život zasnovan na sirovoj prehrani. Gostovanje je organizirala profesorica Martina Šifkorn Labazan. Zainteresirala sam se za veganstvo i zamolila našu gošću za odgovore na nekoliko pitanja.

Što vas je inspiriralo da počnete stvarati recepte za sirovu hranu?

Promjena prehrane na raw bila je motivirana bolestima koje su snašle mene i moju dragu osobu. Ja sam bolovala od alergije, simptomi su mi već bili toliko uznapredovali da su mi ugrožavali život. Ona je imala stanice zahvaćene stadijem raka. Uvijek sam vjerovala da ako će moj organizam imati više koristi pojedem li živu jabuku i mrkvu nego da ih ubijem kuhanjem i takve pojedem. Pritisnutu bolestima i užasnom situacijom, istraživanja su me dovela do relevantnih izvora (M. Gerson, dr. Walter Vaith, dr. Norman Volker, Ehert, V. Boutenko…) i našla sam odgovor za izlječenje sirovom hranom. Postigla sam svoj cilj! Vidjela sam kako izgleda stanica raka, saznala kako ona nastaje, kako nestaje. Izliječila sam alergiju, za koju tvrdim da se teže liječi nego rak! Kada bi to ljudi znali?! Hrana je danas u ulozi trećeg svjetskog rata. Pogledajte kako izgledaju ljudi koji se hrane ovom prerađenom, kuhanom hranom, hranom zagađenom pesticidima. Zar vam ne nalikuju na hijene? One se hrane fermentiranom hranom. Događa se čišćenje Planeta i svima nije dano. Uskoro će nestati farme na kojima ljudi ubijaju životinje. Meso, mlijeko, šećer i brašno najveći su generatori svih bolesti. Svakim danom sve je više vegana, što je jako dobro jer sve više ljudi umire od raka. Tako im je dano. Zdravlje je pod mojom kontrolom, imam puno znanja koje ne mogu prenijeti na sve ljude jer me ne mogu shvatiti. Oni koji me shvate tražeći moju pomoć, budu spašeni. Koji ne, odlaze. Imam primjere imenom i prezimenom. Puno ljudi sam spasila. Vrlo rado održim predavanja, imam puno toga reći. Recepte ne trebam posebno smišljati, ideje same dolaze, uglavnom se temelje na sastavu i kombiniranju namirnica koje su u skladu s pravilnim tijekom probave da bi se sačuvali enzimi i pravilnim unosom energije i proteina. Sirova hrana temelji se na živim enzimima. Naš organizam jedino može iskoristiti takvu hranu koja ga izgrađuje i štiti od bolesti.

Koliko dugo već živite veganskim načinom života i što vas je potaknulo da postanete vegan?

Veganstvo i živa hrana spasili su me od bolesti – izliječili, ne samo mene, već i druge koji su me slijedili. Šest sam godina vegan zato što je meso uzročnik svim bolestima jer zakiseljuje organizam. Već po dizajnu crijeva jasno je da meso nije za ljudsku prehranu. Ono je odmah strvina, koja je opterećena raznim antibioticima, lijekovima, otrovima, adrenalinom ispuštenim kod klanja životinja jer se izlučuje u abnormalnim količinama. Životinja doživljava strah kada ide na klanje, baš kao što bi se dogodilo i s čovjekom. Drugi razlog zašto ne jedem meso ni životinjske nusprodukte je EMPATIJA prema živim bićima jer su po razvoju osjećaja i građi organizma vrlo slični ili isti kao čovjek. Životinje na farmama koje su namijenjene za eksploataciju mlijeka i mesa žive u užasnim uvjetima. Krave se umjetno oplođuju samo da bi ona proizvela velike količine mlijeka, telad se baca u grotla gdje umiru u najtežim mukama, isto je i s kokama, svinjama, ovcama, kozama. Čovjek manipulira životinjama svirepo i bezosjećajno radi novca, za svoje interese i umire zbog toga. Pakleno grotlo zatvara se za svakim zlom. Zar to nije strašno za ljudski um? Ipak, veseli me porast broja vegana u svijetu, zatvaranje mučilišta za životinje i klaonica. Za dobrobit novog Planeta.

Smatrate li da nove generacije mogu lakše razumjeti veganski način života pa čak ga i primijeniti?

Ono što ja znam i pratim, nove generacije masovno se prebacuju na vegansku prehranu zbog razloga koje sam navela. Hrvatska dosta zaostaje. U smislu edukacije i pristupa sirovoj i veganskoj prehrani naši susjedi Srbi, Bosanci i Slovenci daleko su ispred nas.

Otkud ideje za tolike originalne recepte?

Ideje same dolaze, imam ih napretek. Što se tiče kreacije živih namirnica u privlačne oblike zamamnih okusa, k tome još i zdrave, pune nutrijenata, ne trebam se posebno truditi. Hranim se jednostavno iskonski, za blagdane pripremim neku posebno privlačnu trpezu. Popela sam se na viši stupanj sirove prehrane i više me zanima čista iskonska, jednostavna hrana, voće i povrće u izvornom obliku. Recepte kreiram više za one kojima želim približiti sirovu hranu te za sve one koji se je boje jesti npr. voće s drveta, povrće iz vrta netom ubrano iz čiste prirode, bez pranja, kao glavni obrok i desert.

Koji biste svoj specijalitet najradije preporučili drugima?

Imam ih nekoliko dragih, koji su odlični i zdravi. Uvijek biram čiste ekološke namirnice. Najdraži moji recepti su: plata od raznog voća, sladoled od smrznutih banana i šumskog voća, raw juha od cvjetače, miješana salata od sezonskog povrća sa sušenim rajčicama, krekerima od sezama i sušenog povrća, sunčani namaz sa svježom paprikom i krastavcima, namaz od sirovog slanutka sa čipsom od batata, mousse torta od avokada…

Osim što ste kreativni u prehr

ani, također ste i slikarica. Što Vas privlači kao slikarski motiv i koliko dugo već slikate?

Slikam od osnovne škole, puuuuno je to godina, 40 njih. Inspiracija su mi cvjetna polja, divlje bilje, cvijeće iz prirode, vrtovi i krajolici.

Koliko je način prehrane povezan s cjelokupnim životnim stilom?

Jako. Moram napomenuti kako u svom šestogodišnjem raw životu već pet godina nemam štednjak ni krevet. Imam svoj unajmljeni vrt, trčim, idem u teretanu, mogu se popeti na drvo (prije nisam), vozim bicikl na daleke dionice (prije nisam skoro znala voziti bicikl), odolijevam stresu, imam pozitivne misli, nikad nisam umorna, a spavam samo 4 – 5 sati dnevno. Ne zato što ne mogu spavati, nego mi  san jednostavno nije potreban. Normalno funkcioniram. Često imam osjećaj da ne pripadam ovome svijetu. Nikada ružno ne sanjam. Imam veliku toleranciju na bol. Ne napadaju me insekti. Rane brzo zacjeljuju. Nisam sklona povredama. Sve to zahvaljujući prehrani sirovom živom hranom. 🙂

Razgovor vodila: Lara Horvat, 1. e

“Kada bi klaonice imale staklene zidove, svi bi ljudi bili vegetarijanci.” (grafit)

 

 

FOTO: portal Sirovi recepti Udruge Zdravlje iz prirode (projekt Zdravi grad Koprivnica)