Piše: Lovro Herbai, 4. b

U ponedjeljak, 4. lipnja, u Hrvatskom je saboru održana 6. Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koju organizira saborska Služba za građane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ciljevi su Sjednice omogućiti učenicima  praktično iskustvo djelovanja zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, pružiti im uvid u rad Hrvatskoga sabora, pojasniti proces donošenja zakona i naglasiti povezanost demokracije i dobre organizacije kako bi društvo funkcioniralo.

Sabor je ugostio sveukupno 23 srednje škole iz cijele Hrvatske i jedan učenički dom. Učenici naše škole koji su sudjelovali u projektu jesu učenici četvrtih razreda koji su pohađali Govorništvo kao izbornu nastavu (Monika Horvat, 4. a; Petra Balija, Maja Gregor, Bruno Harambaša, Lovro Herbai, Iva Rajković, 4. b; Kyara Fičko, Melita Pimenov, Karla Sabolek 4. c; Antonela Vargić, Lovro Živko, 4. g) pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika Romane Šutalo.

Naše su pripreme trajale skoro dva mjeseca tijekom kojih smo detaljno analizirali cijeli Zakon o medijima, temu Simulirane sjednice. Izabrali smo određene članke i stavke za koje smo smatrali da se mogu poboljšati, uspoređivali ih sa zakonodavnom praksom europskih zemalja, argumentirali svoje stavove, iznijeli prijedloge mjera za poboljšanje Zakona i napokon napisali govore kojima smo u Saboru predstavili svoje promjene u Zakonu o medijima.

Prije početka Sjednice odlušali smo predavanje o ciljevima Simulirane sjednice, a profesori i učenici novinari bili su na predavanju gđe Marine Buntić Juričić koja im je približila posao Službe za medije Hrvatskog sabora.

U 12 sati počela je Simulirana sjednica, a na samom početku obratio nam se predsjednik Sabora Gordan Jandroković i posebno je pohvalio ovakve sjednice rekavši kako su „hvale vrijedne inicijative da se polaznici osnovnih i srednjih škola te fakulteta uče o tome kako funkcionira politički život i institucije“.

Bili smo podijeljeni u osam zastupničkih klubova od po triju škola i prvo je svaki od zastupnika klubova za govornicom govorio o nedostatcima Zakona o medijima kako bi započela daljnja rasprava. Zatim su slijedili govori iz klupa odabranih devetnaestero učenika koji su nastavili raspravu o tome kako bi se Zakon o medijima mogao poboljšati te navodili primjere promijenjenih članaka i stavaka. Iz naše škole za govornicu je izašla Monika Horvat, a iz klupe je govorila Petra Balija. Zadnji je stadij sjednice bio iznošenje amandmana na predloženi tekst zakona, a od pet podnesenih amandana samo su dva bila prihvaćena.

Prije odlaska iz Sabora obratili su nam se Irena Petrijevčanin Vuksanović i Mirando Mrsić, zastupnici Hrvatskoga sabora, i nekoliko predstavnika iz Agencije za odgoj i obrazovanje te nam uputili vrlo lijepe riječi o tome kako smo profesionalno i pristojno odradili svoj posao.

Cijela sjednica može se vidjeti na YouTube kanalu Hrvatskog sabora ovdje.

Lovro Herbai, 4. b

Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica

 

Komentari