Piše: Lana Varga, 3. b

Od 25. do 27. travnja u Makarskoj je održano 19. državno Natjecanje iz povijesti na kojemu smo Jana Petrić i ja predstavljale našu školu u kategoriji istraživačkih radova. Naša je mentorica bila profesorica Gordana Trnski s kojom radimo već drugu godinu zaredom te smo iznimno zahvalne na pomoći i savjetima koje nam je pružila tijekom tog razdoblja. Naziv ovogodišnjeg rada bio je Školstvo u sjeni politike i naš je cilj bio otkriti koliki je utjecaj na obrazovanje u našoj gimnaziji imala državna politika u razdoblju 1918. – 1945.

Prije svega moram pohvaliti organizaciju natjecanja. Već godinama sudjelujem na raznim državnim natjecanjima i smatram da je ovo natjecanje bilo jedno od najbolje organiziranih. Hotel Dalmacija bio je zaista idealan, od fenomenalne lokacije uz samo more do odlične hrane i smještaja. Također, mislim da su grad Makarska i Osnovna škola oca Petra Perice kao domaćini letvicu postavili zaista visoko – svi mi natjecatelji stigli smo kući s rukama punim raznih poklona te ne znam bi li itko mogao reći da je ostao nezadovoljan.

U Koprivnicu smo se vratile s osjećajem zadovoljstva, ne samo zbog rezultata, već i zbog atmosfere koja je vladala na ovom natjecanju. Uživale smo u vremenu, moru, druženju te malom odmoru koji nam je zasigurno dobro došao za obnovu i pripremu za napetu završnicu školske godine.

Samim rezultatom vrlo smo zadovoljne s obzirom na to da su ostale teme bile zaista zanimljive i dobro obrađene, a borba za najviša mjesta bila je vrlo tijesna. Jako smo ponosne što smo ovom temom uspjele aktualizirati povijest te izvući pouku za budućnost.

Komentari