Donedavno gimnazijska profesorica, Maja Buhin Pandur odlučila je zakoračiti u izazovnije sfere svoje struke i nastaviti profesionalni put na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Ljubav prema matematici i želju za podučavanjem odlučila je povezati na doktoratu. Kakvi su njezini planovi i dojmovi o starom-novom gradu, pročitajte u intervjuu koji je vodio naš franzinovac, a sada student FOI-ja Ivan Sršić!

Kako ste se odlučili za nastavak stručnog usavršavanja i karijeru znanstvenice?

Oduvijek sam bila jako radoznala, nisam bila zadovoljna samo „jednostavnim“ rješenjem nekog problema. Htjela sam postići više, što sa srednjoškolskom matematikom nije u potpunosti bilo moguće. Bilo je tu nekoliko učenika koji su također bili radoznali pa smo mogli nešto i napraviti, ali to nije bilo dovoljno. Danas su ti učenici na zahtjevnim tehničkim fakultetima i jako sam ponosna na njih jer su s lakoćom svladali matematičke predmete, a ima i onih za koje vjerujem da će biti budući znanstvenici (ne samo u matematici).

Imate li neko područje matematike koje Vas posebno privlači i u kojem se osjećate baš kao da ste „doma“?

Matematika je jako široka i ima puno područja na kojima se može raditi. Svaki dio područja osjećam kao „doma“. Primjene ima svugdje pa mi ne predstavlja neki problem. Ono što sam nedavno otkrila jest statistika za koju bi mnogi rekli da su to samo nekakvi postotci iz nekih podataka koje često čujemo na vijestima, ali statistika nije samo to, ona je puno više od postotaka i veseli me što imam prilike  istražiti i taj dio matematike.

Volite putovati, radite na doktoratu, imate obitelj. Kako uspijevate uskladiti sve obveze?

Uz dobru organizaciju i puno volje sve se može. Srećom tu je i suprug koji me podržava te bake i djedovi koji uskoče kad god je potrebno.

Budući da ste došli u novi grad, promijenili sredinu, posao, kakvi su Vaši prvi dojmovi?

Varaždin mi nije novi grad, tu sam rođena, išla sam u gimnaziju, radila jedno vrijeme u srednjoj školi, tako da sam se vratila korijenima.

Fakultet na kojem radite vrlo je poznat. Mislite li da FOI, ali i Varaždin kao mjesto, može pružiti sve što jednom studentu treba?

FOI ima dugu tradiciju, a s obzirom na to da je ovdje i Sveučilište Sjever, Varaždin sigurno može pružiti svakom studentu sve što mu treba. Nedavno je otvoren i novi dio studentskog doma tako da vjerujem da Varaždin želi, a i može biti poželjno mjesto za studiranje. Koliko znam, u Varaždinu ima i puno društvenih događanja tako da ni s te strane studenti nisu zakinuti.

Profesorica ste matematike. Koje ćete kolegije predavati na Fakultetu organizacije i informatike?

S obzirom na to da ću se baviti statistikom, držat ću seminare iz kolegija vezanih za statistiku, a trenutačno držim seminare iz Matematike 2.

Iako ste nedavno stigli u novu radnu sredinu, kako Vam se sviđa sama organizacija fakulteta? Jeste li uspostavili dobru komunikaciju s kolegama profesorima i studentima kojima predajete?

Polako upoznajem kolege. Teško ih je sve odjednom upoznati jer ih ima puno, a s onima koje sam dosad upoznala dobro surađujem. Kad god treba, priskoče mi u pomoć i zahvalna sam im na tome. Studenti se i ne razlikuju previše od srednjoškolaca. I tu ima „kampanjaca“ koji uče u zadnji tren. Nekima to prolazi, uglavnom baš i ne. Uvijek im se naglašava da matematiku treba vježbati. Jedino što pokazuju više poštovanja prema profesoru.

Radili ste kao profesorica Matematike u Gimnaziji „Fran Galović“ u Koprivnici. Kakve Vas uspomene vežu za tu školu i imate li nekih posebnih iskustava koja ćete pamtiti? Hoće li Vam nedostajati gimnazijska atmosfera i općenito učenici kojima ste predavali?

Svaki dio mog poslovnog života imao je uspone i padove. Bilo je lijepih dana, a bilo je i malo manje lijepih. Ali sve je to dio života. Treba se znati boriti i nositi sa svime. Neke od bivših učenika sretnem u vlaku do Varaždina ili natrag do Koprivnice pa se lijepo ispričamo. Jako mi je drago kad čujem od njih da im je moje „tjeranje na rad“ pomoglo u svladavanju gradiva, a neki se čak i koriste gimnazijskim bilježnicama za vježbu ili dodatan rad kako bi naučili i položili matematiku.

Mnogi koprivnički gimnazijalci upisuju ovaj fakultet. Hoće li oni imati neke povlastice? 🙂

Povlastica neće imati, hoće li ih očekivati, možda, ne znam, ali znam sigurno da ću biti ponosna ako pokažu znanje koje sam im uspjela prenijeti. A ako im zatreba moja pomoć, tu sam da im pomognem.

STEM zanimanja sve su traženija i mnogi se srednjoškolci odlučuju upravo za njih. Mislite li da je upravo varaždinski FOI pravi odabir i biste li ga preporučili gimnazijalcima kojima ste predavali?

STEM je puno više od science, technology, engineering & mathematics, od čijih je početnih slova sastavljen, tako da smatram FOI dobrim odabirom te ga svakako mogu preporučiti ne samo svojim bivšim gimnazijalcima, nego i svim budućim studentima.

Komentari