Prilog pripremila: Hana Živko, 2. b

Lovro Hajster, učenik 2. b razreda, pohađa dramsku skupinu Ludens teatra. Amateri Ludensa različitih su uzrasta, a srednjoškolci čine najveći dio skupine Kaotis Teatralis. Na ovogodišnjoj Županijskoj smotri kazališnih amatera u Đurđevcu izveli su predstavu Ispod površine. Lovro je moj razredni kolega te sam odlučila istražiti kako je predstava nastala, koliko su je uvježbavali, što je naučio i što mu se najviše svidjelo te, na kraju, kako je uopće odabrao glumu kao izvanškolsku aktivnost.

Kako je došlo do predstave Ispod površine?

Moram priznati da smo predstavu napravili u vrlo kratkom vremenu i zato smo morali uložiti puno truda. Rad se isplatio i prošli smo na državno! Svaka osoba osmislila je svoj tekst, svoju scenu i svoj kostim. U svemu tome pomagao nam je Karlo Kučanda, voditelj naše grupe.

Koliko si dugo u Ludensu?

Ovo mi je treća godina. Krenuo sam u šestom razredu, zatim ponovno u prvom gimnazije. Mislim da ću nastaviti ići na dramsku sve do četvrtog razreda jer mi se jako sviđa ondje i ekipa je super.

Koji si lik tumačio? Jesi li se mogao uživjeti u taj lik i bi li opet glumio jednako, slično ili drukčije?

Glumio sam junakinju koja se zove Kimora. Kimora je transrodna žena koja je došla liječniku kako bi izvela zahvat promjene spola. Ondje je srela Mikea i došlo je do žestoke rasprave… Mogao sam se dobro unijeti u ulogu jer se bavim dragom, tj. šminkanjem muškaraca u žene, i to radi scenskih nastupa ili natjecanja u šminkanju. Nije mi, zato, bilo strano nastupati kao ženski lik i ponašati se na sceni u skladu s tom ulogom. Veselim se državnom natjecanju gdje ću ponovno glumiti tu ulogu i gdje ću moći ispraviti prijašnje propuste. U nekoj drugoj predstavi volio bih dobiti drugačiju ulogu jer mislim da dobar glumac mora znati glumiti više različitih uloga i osobnosti.

Je li bilo nekih poteškoća na probama i što ti se činilo najteže, a što najzabavnije?

Moram priznati da nije bilo baš lako na probama. Bilo je tu svakakvih nesuglasica ili manjih svađa, ali sve smo uspijevali riješiti te se to u konačnom nastupu nije primijetilo. Drago mi je što smo si svi uzajamno pomagali kako bismo odradili probe i predstavu na što bolji način. Mislim da je za to najzaslužniji Karlo, naš voditelj. Najteže su mi padale probe koje su ponekad trajale i do kasno u noć pa se zbog toga nisam mogao dovoljno posvetiti školskim obavezama. Najviše mi se sviđa to što smo se svi jako povezali na tim probama i što sam stekao nove prijatelje.

Hoće li vaša predstava biti uskoro izvedena u Koprivnici? Pripremate li još koju?

Nadam se, bilo bi mi jako drago da predstavu izvedemo u Koprivnici. Zasad ne spremamo drugu predstavu jer se koncentriramo na ovu kako bismo postigli što bolji uspjeh na državnom natjecanju.

Ima li vaša predstava poruku? Želiš li ti nešto poručiti čitateljima?

Predstava Ispod površine zapravo govori o problemima s kojima se nosi čovječanstvo. Prilično je ozbiljne tematike i nema neku sretnu poruku, govori o tome da će problemi uvijek biti tu i da ne možemo pobjeći od njih, jedino što možemo učiniti jest pokušati ih riješiti.

Za kraj bih vam želio poručiti da nikada ne budete površni i konzervativni, da budete svoji i da uvijek širite svoje vidike!

Razgovor vodila: Hana Živko, 2. b

 

FOTO: Krsto Jakupek

Komentari