Pišu: Monika Horvat (4. a) i Kaltrina Stajku (4. d)

U petak, 20. travnja, učenici naše škole posjetili su Hrvatsku radio-televiziju. Posjet je ostvaren kao dio programa Djeca upoznaju medije u sklopu prvih Dana medijske pismenosti koji se održavaju od 19. do 21. travnja. Projekt organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama.

Uime Akademije HRT-a dočekala ih je gospođa Kristinka Knežević Wozdecky. Učenici su prvo posjetili studio gdje se uživo snimala emisija Dobro jutro, Hrvatska i upoznali se s voditeljima Davorom Meštrovićem i Karmelom Vukov-Colić. Potom je uslijedila radionica Uvod u Mobilno novinarstvo (MoJo) koju je vodio Darko Flajpan. Ondje su dobili odlične i korisne savjete kako i sami mogu ući u svijet novinarstva uz pomoć mobitela. Učenici su u praktičnom dijelu radionice morali izraditi svoj prilog, odnosno set fotografija u različitim kadrovima i kratak intervju s kolegom kako bi uvježbali osnove snimanja i fotografiranja pametnim telefonom. Nakon upoznavanja s osnovama stand up novinarstva o terenskom novinarstvu i ratnom izvjestiteljstvu govorio im je nagrađivani snimatelj i ratni izvjestitelj Mario Sladić. Na temelju dugogodišnjeg iskustva u profesiji snimatelja na kriznim područjima Sladić je održao odlično predavanje o zahtjevnom tečaju prije samog terena i događajima na njemu. Predstavila im se i Antonia Hrvatin Roth, urednica religijskog programa. Posljednji dio posjeta bio je razgled HRT-a gdje su učenici vidjeli radijske i televizijske studije i upoznali se s nekim od novinara i djelatnika HRT-a.

Valja napomenuti da su tijekom obilaska susreli Zorana Vakulu, najcjenjenijeg meteorologa HRT-a, koji im je otkrio da će do kraja mjeseca ostati sunčano i iznadprosječno toplo.

Obilazak je uključivao dvoranu u kojoj su održani mnogobrojni kvizovi (Potjera, Najslabija karika), prostor za Dnevnik i prognozu, dvoranu za The Voice, Dobro jutro, Hrvatska, Izbor za Miss Universe. Učenici su bili oduševljeni cjelokupnim posjetom i bilo bi odlično kada bi se takvo iskustvo omogućilo i ostalim gimnazijalcima.

U Zagreb su putovali Stela Galović, Lovro Grgić, Monika Horvat, Bartol Kekez, Mirta Sabol, Kaltrina Stajku, Sara Šambula, Ilan Šepec, Fran Tadić i Luka Varmuž u pratnji profesorice Nine Tadić.

 

Komentari