Piše: Ozana Brkić, 2. b

U ponedjeljak, 9. travnja 2018., 2. b razred ugostio je na satu razrednog odjela dva člana Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.
Udruga slijepih je socijalno-humanitarni oblik udruživanja slijepih osoba radi zaštite i promicanja zajedničkih interesa i ciljeva. Udruga ima oko 250 članova, a broj se iz godine u godinu povećava.

Josipa i Mario, naši gosti, govorili su nam o svojim životima. Mario je rođen slijep. Najteže mu je bilo u školi jer je pohađao školu kao i sva videća djeca. Dosad je radio na poslovima za koje nije presudan vid. Josipa je predavala hrvatski jezik. Sada ima dijagnosticiranu „bolest mladih ljudi“, odnosno multiplu sklerozu. Ona vidi svega 5 posto. U dobro poznatom gradu nije joj problem kretanje jer vidi mutne obrise.
Iz njihovih smo predavanja naučili kako pristupiti slijepoj ili slabovidnoj osobi, na koji im se način obratiti i kako ih pozdravljati. Najvažnije je da ih prihvatimo i ne isključujemo iz razgovora. Nikada im ne bismo smjeli prilaziti s leđa ili im naglo prići. Čak su nam napomenuli da im trebamo naglasiti svoje ime kada ih pozdravljamo jer oni u većini slučajeva ne mogu odrediti o kojoj je osobi riječ prema boji glasa. Pokazali su nam uređaj preko kojeg mogu čitati odnosno slušati knjige, a govorili su i o uređaju koji prepoznaje i izgovara boje. Svaki učenik imao je priliku opipati brajevo (Brailleovo) pismo, a Mario je i utipkao svoje ime na pisaćem stroju.
Za kraj su nam podijelili kartice s našim imenima za uspomenu.

Komentari