Jeste li bojali pisanice za Uskrs? Jeste? Kao i mnogi! Znate li da je u Podravini bio običaj bojati pisanice na matkanu nedelu, tj. za nedjelju nakon Uskrsa? Istina, za Uskrs su se pripremala jaja, rekli bismo, oduvijek. Jaje simbolizira početak života, neki vjeruju da je to život nakon smrti, a drugi da se tu misli na buđenje prirode u proljeće. No, vratimo se pisanicama i matkanju.

Matkanje je podravska riječ za izmjenu. Djevojke su svoje najljepše pisanice poklanjale svojim najboljim prijateljicama. Kako je to izgledalo pogledajte u videu koji su snimile gimnazijalke u sklopu jednog od brojnih projekata Gimnazije. Običaj se najdulje zadržao u đurđevačkoj Podravini, a danas ga njeguju samo brojna folklorna društva. Spomenimo i da je umijeće bojanja pisanica voskom u Podravini zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Najveći je majstor u toj vještini Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta. Osim voskom pisanice su u Podravini bojali prirodnim bojama, npr. ljuskom luka, korom drveta, ciklom i slično. Za različite boje trebao je drugačiji sastojak. Zanimljivo je bilo i „šaranje“ jaja srčikom biljke koju u narodu nazivaju sitinec. U Podravini su neka jaja bila i „drapana“, tj. na obojanim pisanicama nožićem su se iscrtavali ukrasi. Kako bi svima pokazali kako su lijepe pisanice koje su izradili, ljudi su ih stavljali u prozore kuća.

Danas se pisanice ukrašavaju brojnim tehnikama. Postale su svojevrsni podravski brend. Naivni slikari i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije osmislili su „Pisanice od srca“, velike pisanice koje ukrašavaju trgove mnogih gradova u svijetu.

Osim etnokutka evo i malo uskrsne matematike. Pogledajte kako jaje crtaju matematičari ovdje i ovdje. 🙂

Marina Njerš, prof.

 

Komentari