Od 12. do 16. ožujka 36 gimnazijalaca uz pratnju profesora Marine Furkes, Željke Perošić, Marka Vargovića i Danijela Kolarića putovalo je u Švicarsku.

Na putovanje smo krenuli u ponedjeljak, 12. ožujka, u 19 sati. Nakon noćne vožnje autobusom duge petnaestak sati stigli smo u Ženevu. Kratko smo razgledali grad, popili kavu, a zatim krenuli prema Sveučilištu u Ženevi gdje su nas velikodušno ugostili profesori i studenti. Sudjelovali smo u dvjema radionicama. Na matematičkoj radionici upotpunili smo svoje znanje o vrstama simetrije, a na kemijskoj radionici napravili smo pokuse s helijem, vodikom, ugljikom, amonijakom, vidjeli smo koje su boje plameni raznih metala i naučili još mnogo zanimljivih činjenica. Nakon svega uputili smo se u hotel u Annecyju u Francuskoj gdje smo večerali i prenoćili.

Drugi dan putovanja posjetili smo CERN u Meyrinu i slušali predavanje o otkrićima i radu u CERN-u. Ljubazni vodiči proveli su nas kroz neke dijelove CERN-a i upoznali nas s time kako rade akceleratori. Također smo vidjeli AMS i CCC. Poslije razgleda ručali smo u menzi sa znanstvenicima, a potom pogledali muzej u takozvanom globusu i kupili nekoliko suvenira za sjećanje na CERN. Kasnije istog dana uputili smo se prema sajmu automobila u Ženevi i vidjeli razne novotarije iz svijeta automobila. Navečer ponovno hotel, večera i odmor.

Posljednji dan našeg posjeta mnogima je bio i najzanimljiviji. Došavši u Laussanu, posjetili smo Olimpijski muzej i saznali mnogo o Olimpijskim igrama i našim reprezentativcima na njima. Nakon posjeta muzeju ručali smo u McDonald’su i uputili se prema EPFL-u. Na Saveznoj politehničkoj školi u Lausanni (EPFL-u) srdačno nas je dočekala naša znanstvenica Jelena Vukajlović Pleština koja nam je održala predavanje o nanožicama, njihovu nastajanju, načinu rada i primjeni. Dio učenika posjetio je i clean room, laboratorij u kojemu se nanožice stvaraju, proučavaju i poboljšavaju. Ostali učenici mogli su vidjeti transmisijski elektronski mikroskop, uređaj za epitaksiju i optički labos za Ramanovu spektroskopiju i za električna mjerenja. Predavanje o svom boravku i studiju u EPFL-u održala nam je studentica računalstva Miranda te nam preporučila studij na tom sveučilištu. Profesor Roko Pleština održao je izlaganje o tome kako je preko rada u CERN-u gdje je sudjelovao u CMS grupi u pronalaženju Higgsova bozona došao do rada u Nestleu gdje se sada koristi znanjem iz fizike iako to zvuči gotovo nemoguće. Večerali smo ukusni fondue od sira s mnogim znanstvenicima i studentima iz hrvatske i okolnih zemalja i nakon večere uputili se prema Koprivnici u koju smo stigli u petak poslije 12 sati.

Putovanje u Švicarsku bilo je vrlo zanimljivo. Naučili smo mnogo novoga, proširili staro znanje, a prije svega smo se zabavili i obogatili svoj život još jednim nezaboravnim iskustvom.

Mirta Sabol, 4. d

Komentari