Piše: Petra Jakopiček, 2. g

Igra alternativne stvarnosti (ARG) interaktivna je mrežna igra koja se koristi stvarnim svijetom kao platformom i upotrebljava multimedijsko pripovijedanje kako bi stvorila priču koja se može mijenjati idejama ili postupcima igrača. Igrači izravno stupaju u interakciju s likovima u igri, rješavaju izazove i zagonetke zasnovane na radnji priče te surađuju kao zajednica na analizi priče i koordiniranju stvarnih i online aktivnosti. ARG-ovi se obično koriste multimedijom (telefon, e-pošta) i oslanjaju se na internet kao središnje sredstvo povezivanja.

Popularnost igara alternativne stvarnosti raste jer se neprestano pojavljuju nove igre pa se tako i sve više eksperimentira s novim modelima i podžanrovima. Ove su igre najčešće besplatne, a troškovi se pokrivaju sponzorskim proizvodima ili promocijom popratnih sadržaja (filmovi, glazba, proizvodi za fanove itd.).

Takve igre obično vodi puppet master, osoba koja stvara i kontrolira tijek igre. Ona može pomoću trailheadova (medij u obliku mrežne stranice, slagalice ili bilo koje vrste fizičkog kontakta) igračima stvarati prepreke ili dati izvore koji su potrebni za dovršenje priče. Puppet master obično tijekom igre ostaje iza zavjese, što znači da ne smije doći u izravan kontakt s igračem. Obično se na kraju igre otkriva identitet puppet mastera, ali i ne mora.

Među pretečama ARG-ova navodi se „Ong’s Hat“ iz 1993. godine. Priča te igre govori o projektu koji su vodili profesori iz Princetona u vezi s kvantnom fizikom i teorijom kaosa pa su tako, prema teorijama zavjera, otkrili novu teoriju za međudimenzijsko putovanje pomoću uređaja nazvanog EGG.

Godine 1996. „The Wizards of Coast“ pokrenuli su protoalternativnu igru „Webrunner: The Hidden Agenda“ za promicanje svoje igre „Netrunner“. Igrači igraju kao hakeri koji prolazeći sedam zagonetki s tematskim “vratima” dobivaju tajne podatke (“dnevni red”). Ta je igra bila prva koja se službeno promovirala kao ARG.

Najpoznatiji ARG svih vremena jest „The Beast“ iz 2001. godine, napravljen kako bi promovirao Microsoftovu istoimenu liniju igara te film „A. I. Artifical Intelligence“ Stevena Spielberga. U godini 2142. detektivka Jeanine Salla, koja istražuje smrt svoga prijatelja Evana Chana, dolazi do komplicirane priče iz prošlosti prepune ubojstava koja su povezana s umjetnom inteligencijom.

Od poznatijih ARG-ova treba spomenuti i „Majestic“, „The Lost Ring, Xi“, Year Zero  itd.

Ako se želite okušati u ARG-ovima, preporučujem ovu mrežnu stranicu.

https://www.argn.com/

 

Komentari