U subotu, 3. ožujka 2018., u Domu mladih u Koprivnici održala se svečanost u čast svim volonterima koji su svoje slobodno vrijeme u protekloj godini odvajali za pomoć drugima. Svi nominirani pokazali su iznimne vještine i velikodušnost, ali i požrtvovnost u svom radu. Nagrade za najvolontere dodjeljuju se za četiri kategorije: „Zlatni vol“ nagrada je za starije od 29 godina, „Zlatni volek“ za one do 29 godina, „Zlatko krdo“ za akciju ili manifestaciju koju su proveli volonteri i „Zlatna knjižica“ za pojedinca koji je skupio u svojoj knjižici najviše sati volontiranja. Nagrada „Zlatno krdo“ pripala je ove godine skupini učenika Gimnazije „Fran Galović“.

Krajem prošle školske godine nekolicina gimnazijalaca, na poticaj profesora Miodraga Maričića, odlučila je volontirati u Centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“. Budući da sam i ja među njima, mogu reći kako je ovakvo priznanje velika nagrada za dosadašnji rad i poticaj za nastavak volontiranja. Gledajući sve te ljude koji su tako mnogo uložili u poboljšanje našeg društva i grada, u meni se javila ogromna nada i prvi sam put osjetila koliko je bitno to što radimo već sada kao mladi ljudi. Shvatila sam da ću svakako s time nastaviti jer je to pravi put. Baš kao što je Mahatma Gandhi rekao: „Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu.“ Smatram da smo moje kolegice i ja na dobrom putu.

Ove godine nastavili smo s radom i sudjelovali u raznim radionicama, humanitarnim akcijama i, naravno, tjednom volontiranju u „Svitanju“. Uz pomoć profesora Maričića, bez kojeg ništa od ovoga ne bi bilo moguće i kojem smo zahvalne jer nam je pružio priliku biti važnim dijelom ovog grada i društva, uključili smo još učenika iz prvih razreda koji će i sami uskoro slijediti naše stope.

Poruka koju želimo poslati svima jest da to malo vremena što ga odvajamo nekome znači beskrajno mnogo, a u to smo se i same uvjerile jer djeca s kojom radimo svaki tjedan dočekaju nas s osmijesima i to je svakako najbolja nagrada i priznanje koje možemo primiti. Zahvalne smo i našoj zajednici koja je prepoznala vrijednost naše akcije s kojom nastavljamo ponosne na sve što smo dosad postigle.

Marija Ferčec

Komentari