Tara Knežević učenica je 4. a razreda opće gimnazije i poznata violinistica grupe Ogenj. Zapažena je po ostvarivanju zavidnih rezultata na raznim područjima u školi, ali i izvan nje. Ovaj nas je put iznenadila novim uspjehom – primljena je u NASA-in program United Space School te će ovog ljeta dva tjedna provesti u Hustonu. Za sudjelovanje u programu mogli su se prijaviti učenici iz cijelog svijeta, a Tara ima čast biti jedna od 50 odabranih koji će imati prilike osmisliti misiju na Mars. Evo što je Tara rekla o (n)ovom izazovu:

„Za United Space School saznala sam od Laurena Fletchera, koji je dvadesetak godina radio u NASA-i, između ostalog kao dio tima koji je poslao rover Curiosity na Mars. Upoznali smo se prošlog ljeta u Zagrebu na obiteljskom druženju i, kako smo razgovarali o fizici i astronomiji, predložio mi je da se prijavim na program United Space School. To je program koji traje dva tjedna, održava se u Houstonu (Texas) i godišnje okuplja 50 srednjoškolaca iz cijeloga svijeta. Cilj je programa da učenici, podijeljeni u skupine i pod vodstvom mentora, osmisle misiju na Mars. Pet je timova i svaki ima jedan zadatak. Najprivlačniji mi je takozvani plavi tim kojemu je zadatak osmisliti rover i svemirska odijela.

Za sudjelovanje sam se prijavila tako što sam napisala motivacijski esej i životopis na engleskom te ih poslala. Uz njih potrebno je bilo i pismo preporuke profesora i ravnatelja te ovom prilikom zahvaljujem ravnatelju Vjekoslavu Robotiću i profesorici Nini Tadić što su me podržali. Nedugo nakon toga saznala sam da sam prošla pismeni dio i našla sam se pred najvećim izazovom dosad, a to je bio intervju s odborom za prijave koji se sastoji od dvanaest zaposlenika NASA-e. Intervju se održao na Skypeu i bio je vrlo opširan i zahtjevan, pitali su me razna pitanja, od teorije fizike do mojih stavova (npr. o opravdanosti novčanog ulaganja u svemirske programe). Rezultate sam saznala jučer, dva tjedna nakon intervjua. Do programa ću dobivati razne zadatke uz koje ću učiti gradivo potrebno za normalno funkcioniranje u programu. Trenutno ću se, uz maturu i bend, usredotočiti na te zadatke i učenje znanstvene terminologije na engleskom.

Naravno da je program najviše usredotočen na osmišljavanje misije na Mars, ali mi se sviđa i to što ću upoznati vršnjake iz cijeloga svijeta, njihove kulture, iskustva i način razmišljanja. Isto tako, veseli me mogućnost da iz prve ruke vidim američki način života i način života obitelji zaposlenika iz NASA-e jer su svi sudionici smješteni kod nekoga od njih. Jako sam uzbuđena i sretna što imam ovu priliku, a već sam pomalo i nestrpljiva.“

Tari  želimo puno sreće i uspjeha i nadamo se da će uživati u ovom nezaboravnom iskustvu. Ostalima poručujemo da je sve moguće kada to zaista žele!

Piše: Patricia Rašan, 4. a

 

 

Komentari